България почита Ботев и загиналите за свободата на родината

11643
България почита Ботев и загиналите за свободата на родината

Днес България чества Деня на Ботев и на загиналите за свободата на родината. Всенародно поклонение ще се проведе на връх „Околчица". Честването ще започне в 11.00 ч. с възстановка от Национално дружество „Традиция" на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев, предаде Стандарт нюз.

Минути след това Врачанският митрополит Калиник ще отслужи молебен за България. Председателят на парламента Михаил Миков ще произнесе слово и ще поднесе цветя на паметника на връх „Околчица".
От 19.00 ч. вечерта в голямата зала на Драматично кукления театър започва концертът на Танцов ансамбъл „Българе".

Честват Ботев в Австрия

Цветя на паметника на Христо Ботев в Австрия ще поднесат врачани в деня, в който се отбелязва гибелта на войводата, предаде Стандарт н...

Традицията с двуминутно пускане на сирени в цялата страна да се отдаде всенародна почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България ще бъде спазена и тази година в 12.00 часа. При подаване на сигнала от системите за ранно оповестяване е редно всички пешеходци и пътни превозни средства да спрат и да изчакат до неговото приключване.

Христо Ботев започва организирането на чета в Румъния след новината за Априлското въстание. Четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки" на 16 май 1876 г. и заставяйки капитана да спре на българския бряг при Козлодуй. Оттам се отправя към Балкана, за да влязат в последния си бой в подножието на връх Вола. На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com