Българските деца затлъстяват опасно - всяко трето с наднормено тегло

5466
Българските деца затлъстяват опасно - всяко трето с наднормено тегло

Проучване, проведено сред ученици между 6 и 19 години за периода 2010 - 2011 година, показва, че с наднормено тегло са 30,2% от тях, а със затлъстяване са 12,7%. Експертите са разтревожени от установената тенденция на увеличаване на затлъстяването при децата в България, предаде БЛИЦ.
Само 5,6 % от учениците в България консумират плодове и зеленчуци веднъж месечно, а 18 % веднъж месечно консумират риба. В същото време е много висок делът на учениците, които повече от един път на ден ядат торти, сладкиши, баклави и т.н. 20,4% от децата консумират чипс, а тестени изделия като пици, мекици, банички и други - 32,2%.

20% от учениците консумират безалкохолни напитки, съдържащи захар, повече от един път на ден, а енергийни напитки - 7% от децата.

90 на сто от децата у нас са жертва на рекламите на нездравословна храна. В 70% от случаите родителите не могат да откажат на хлапетата да им купят примамливата от екрана вкусотия.

Това са последните данни от национално представително проучване на храненето на учениците в България през 2010 г - 2011 г., проведено от Националния център по обществено здраве и анализи и катедра „Педиатрия" в Медицинския университет в София.

Изследването беше оповестено по повод предстоящия Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца. Като причина за увеличаване на свръхтеглото и за затлъстяването експертите посочиха нездравословния модел на хранене и ниската физическа активност.

Около 14 млн. са европейчетата със свръхтегло. В Европа вече са предприели мерки като в някои европейски страни производителите на вредни храни плащат и по-високи такси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...