Цацаров отново ще е прокурор във ВКП, която го проверява

5247
Цацаров отново ще е прокурор във ВКП, която го проверява
Снимка: БГНЕС

Сотир Цацаров отново ще е прокурор във Върховна касационна прокуратура - в органа, който ще проверява работата му като шеф на КПКОНПИ.

Връщането му като прокурор е гласувано единодушно на заседание на Прокрорската колегия на ВСС днес. На него е докладвано, че е постъпила молба от Цацаров да бъде възстановен като магистрат. Това е негово законно право, а възстановяването му на прокурорското място ще е от датата на освобождаването му от КПКОНПИ.

В молбата Цацаров посочва, че на 18 декември 2019 г. е освободен като прокурор, (считано от 20 декември с.г.), защото е избран за председател на КПКОПИ. До този момент е бил "прокурор във ВКП, с ранг - прокурор във ВКП и ВАП", който е възможно най-високият.

Кирил Петков: Името на Иван Демерджиев не е обсъждано за шеф на КПКОНПИ

Името на Иван Демерджиев не е обсъждано за шеф на КПКОНПИ. Това зави премиерът Кирил Петков. "Харесвам професионалните качества на Ива...

Цацаров е уточнил, че на 17 януари т.г. е подал оставка като председател на КПКОНПИ. Очаква се тази седмица парламентът да я гласува.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов обясни, че правното основание е в чл. 10, ал. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Разпоредбата гласи: „След изтичане на мандата на Комисията или при предсрочно прекратяване на правоотношението на основание чл. 11, ал. 1, т. 2 член на Комисията, заемал длъжността съдия, прокурор или следовател, се възстановява на заеманата длъжност преди избора, като времето, през което е бил член на Комисията, се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1 – 7 от Закона за съдебната власт“, пише Lex.bg.

На 13 януари Сотир Цацаров обяви, че иска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на антикорупционната комисия. Тогава щял да обяви и мотивите си за напускането. На следващия ден обаче ДАНС му отне допуска до класифицирана информация. Премиерът Петков обясни, че това е станало, защото Цацаров не е минал т.нар. тест за надеждност, свързан с използването на класифицирана информация не по предназначение.

Цацаров отговори, че отнемането на достъпа му до класифицирана информация е плод на натиск от Петков и е лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков, а поводът е „ЦУМгейт“. Според Цацаров проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, той е изнесъл класифицирана информация.

Сотир Цацаров е депозирал оставката си

Председателят на Комисията за предотвратяване на конфликта на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир...

Още по темата: Прокуратурата вече проверява Сотир Цацаров

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com