Център на НАТО започва работа в България

20751
Център на НАТО започва работа в България

На официална церемония в Норфолк, Вирджиния (САЩ), вчера, 28 август, бяха подписани Оперативният и Функционалният меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на България, Гърция и Полша за функционирането на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия. Страна във Функционалния меморандум е и Щабът на Върховния командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията, който ръководи взаимодействието между центровете на НАТО, информираха от пресцентъра на Министерство на отбраната, предаде Стандарт нюз.

„Надявам се, че тази важна стъпка създава необходимите условия и всички ние можем да бъдем горди от създаването на един нов център за управление на експертиза и знания, чиято мисия е да служи като катализатор за усъвършенстване на способностите на Алианса, страните-членки и партньорите в областта на изграждането на способности за операциите по управлението на кризи и реагиране при бедствия", заяви полк. проф. Митко Стойков, директор на Центъра, по време на церемонията по подписване на меморандумите.

410 български военнослужещи се върнаха от Афганистан

В страната ни се завърнаха военнослужещите от 24-ия контингент на въоръжените сили, участвали в операцията на НАТО в Афганистан. Това с...

Той благодари на представителите на Гърция, Полша и Щаба на Върховния командващ на Съюзното командване на НАТО по трансформацията за ползотворното сътрудничество и изрази увереност, че интензивната работа ще продължи и в бъдеще.

Подписването на меморандумите е ключов момент в процеса на акредитация на Центъра като Международна военна организация в рамките на НАТО, насочена към насърчаване на сътрудничество и всеобхватен подход при изграждането на военни и граждански способности на НАТО, страните-членки и партньорите за управлението на кризи и реагирането при бедствия.

За целта Центърът ще изготвя експертни оценки и анализи, ще провежда обучение и подготовка на военнослужещи и цивилни от страните-членки и партньорите, в съответствие с политиката и процедурите на НАТО, и ще допринася за повишаване на оперативната съвместимост и ефективността при прогнозиране, превенция и реагиране при кризи и бедствия. В България ще се организират и провеждат международни учения, семинари и конференции.

С подписването на Меморандумите, одобрени с решение на Министерския съвет, България декларира, че в качеството на страна домакин осигурява инфраструктурата и сградния фонд, физическата сигурност и личния състав за логистично осигуряване. 30 експерти, 21 от които са български, представляват основното ядро на експертизата на Центъра. Останалите позиции са предвидени за експерти от страните членки на Алианса. Центърът е основният съветник на НАТО в областта на управлението на кризи и реагирането при бедствия. След подписването на Меморандумите, комисия от Съюзното командване на НАТО по трансформацията ще извърши първоначален преглед и ще изготви доклад-оценка, с което започва и процесът на акредитация. Военният съвет на НАТО ще представи доклада пред Северноатлантическия съвет, с чието решение Центърът ще получи статут на първата в България международна военна организация, акредитирана от НАТО, която ще достигне начални оперативни способности до края на 2013 г.

Грузия разговаря за членство в НАТО

Грузинският премиер Бидзина Иванишвили заяви днес след среща с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, че неговата страна дъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com