Чужденците по българското Черноморие ще идват с декларация на собствен риск?

9785
Чужденците по българското Черноморие ще идват с декларация на собствен риск?
Снимка: Getty Images/Guliver

"Работим в посока от 01.07.20 г. да започне активен летен сезон - с възможност да посрещаме и чуждестранни туристи." Това заяви в ефира на НОВА ТВ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя бе категорична, че от 01.06.20 г. плажовете на българското Черноморие ще са готови за плажуване. Тя обясни, че не е ясно как, кога и какви туристи могат да се очакват у нас. Водят се преговори с Германия, Чехия, Полша, Унгария, Словакия и Румъния. Ангелкова изрази надеждата си, че разговорите с другите страни ще доведат до възможността България да посрещне чуждестранни туристи на морето това лято.

"В момента абсолютно всичко в сектора не работа. А работата в туризма ще бъде нова, различна и няма да бъде такава, каквато я познавахме преди пандемията. Изключително важно за избора на дестинацията е това, тя да бъде сигурна и да предлага мерки, които да гарантира здравната безопасност и да дадат такава увереност у туриста, който ще пътува", каза министърът на туризма. Тя не можа да посочи колко хотелиери и ресторантьори ще мога да отворят обектите си след 13.05.20 г., ако ограниченията отпаднат. По думите на Ангелкова, "няма такава обратна връзка от собствениците на такива обекти към Министерството на туризма, но всички, които отговарят на ограниченията, готови са и имат възможност да спазват изискванията и да посрещат гости, ще преценят и ще го направят".

ЕС не изключва възобновяване на вътрешния туризъм през лятото

Европейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон не изключи откриване на някои райони на Европейския съюз за лятна поч...

В случай, че възникне ситуация и се окаже, че някой или няколко от гостите или служителите в обекта са заразени с COVID-19, задължително този човек и най-близките му контакти да се изолират. За целта хотелиерите трябва да предложат отделни помещения за изолация, където установените случаи да бъдат изолирани. На въпроса кой ще поеме разходите за престоя на изолираните личности, Ангелкова отговори, че по предложение на Министерството на туризма и с одобрение на Министерството на здравеопазването всеки турист, който избира България като туристическа дестинация, ще попълва декларация за пътуване на собствен риск. Той ще декларира, че е здрав. Ако обаче се установи, че той вероятно е заразен или има такива симптоми, декларира, че здравната му осигуровка или здравна застраховка ще поемат тези разходи. В противен случай, те са за негова собствена сметка. Целта на тази декларация е да се предпази бизнесът от евентуални рискове да бъдат предявени искове срещу собствениците на фирми, предлагащи съответната услуга.

В края на изказването си министърът на туризма призова и благодари на всеки, който ще избере българското Черноморие за своята почивка или лятна ваканция, тъй като по този начин ще се подпомогне съживяването на сектора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com