Църквата стана брокер на недвижими имоти

5650
Църквата стана брокер на недвижими имоти
Струпешкият манастир във Врачанския балкан даден от Врачанската митрополия под наем на частна фирма

Един от най-старите манастири у нас, оцелял след три палежа през турското робство - Струпешкият манастир във Врачанския балкан, е даден от Врачанската митрополия под наем на частна фирма.

Това разкри ексклузивно разследване на TV7. Фирмата, взела под наем манастира, излъгала своите клиенти. Коя е тя, игуменът на манастира не знаел. Разбрал само, че продава мебели. Защо светата обител е поверена на фирма за мебели, не получихме отговор.

Митрополитите: Църквата не е партия, та да се искат оставки!

Във връзка с изнесената информация от добилата популярност Комисия по досиетата, заявяваме, че във всяко свое действие сме се ръководил...

Освен като хотели, манастирите събират пари и от даренията на миряните, показа проверката на медиата. Тези свети места във Врачанската митрополия са едни от най-посещаваните и в тях идват туристи от цял свят.

Бившият игумен на Черепишкия манастир твърди, че официално в митрополията се отчитат по-малко пари от дарения, отколкото реално се събират. Църковният устав изисква всички дарения да се описват с отчет пред трима свидетели, единият от които да не е църковно лице.

Поискахме информация от врачанския митрополит Калиник, но той отказа среща с нас. Според справка в имотния регистър, освен че е давал манастирски имоти под аренда, митрополитът е продал част от сградата на митрополията на своя шофьор. Той е бил началник на стопанския отдел на митрополията, а съпругата му - неин касиер, т.е. парите, дадени от тях като купувачи, са се върнали отново при тях - но вече като продавачи и длъжностни лица в митрополията.

За имот, който според табелата на входа би трябвало да стане ресторант, са платени 120 хил. лв. Според брокери сумата е три пъти по-ниска от реалната пазарна цена на имотите в центъра на града.

Натанаил: Държавната намеса в църковните дела е недопустима

Неврокопският митрополит Натанаил отказа да предаде имената на служителите си на Комисията по досиетата. По-рано днес той обяви особе...

Архимандрит Йосиф, бивш игумен на Черепишкия манастир, обясни, че това е честа практика. Според устава на църквата е законно. Обикновено се отдава хотелската част.

Законно е, но когато не се правят никакви подобрения, има подозрения, твърди архимандрит Йосиф. По думите му владиците местят монасите, които не са им удобни. Даренията не се осчетоводяват, категоричен е Йосиф.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com