ДКЕВР обявява новите цени в събота

4758
ДКЕВР обявява новите цени в събота

Окончателното решение за новите цени на тока, топлата вода и парното ще бъде оповестено в събота, заявиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Според последните разчети на регулатора, от 1-и юли токът за бита ще поскъпне с около 10%, предаде БНР, цитирано от БГНЕС.

Единствено в столицата се очаква повишение на цената на топлата вода и парното с половин процент. За да бъдат максимално коректни фактурите преди предстоящото вдигане на цената на тока, от дружествата ЧЕЗ и ЕVN предложиха на абонатите им сами да отчетат консумираната от тях електроенергия.

Клиентите на ЧЕЗ България, които желаят да се възползват от предоставената възможност, трябва да отчетат електромерите си между 29 юни и 1 юли и да подадат данните към компанията най-късно до 6 юли в центровете за обслужване на клиенти или на телефонната линия 0700 10 010.

Необходимият за целта документ е "Заявление за деклариране на показания" и може да бъде изтеглен от интернет страницата chez.bg или да бъде получен на място в офисите на дружеството. То трябва да включва данните от електромера по всички тарифи, клиентският или абонатният номер, дата на отчитане, трите имена и адреса на обекта, за който се декларират показанията.

Битовите и малките стопански клиенти на ЕVN, които желаят сами да отчетат електромерите си, трябва да сторят това на 1 юли и да предадат данните в най-близкия офис на дружеството от 2 до 5 юли, откъдето може да бъде получена и необходимата за целта декларация.

От ЕVN уточняват още, че отчетните периоди за клиентите им няма да се променят заради предстоящата корекция на цената на тока.

В отговор на запитване на "Хоризонт" от третото електроразпределително дружество - Е.ОН, обясниха, че предлагат стандартно услугата "Самоотчет". За целта клиентите на компанията трябва да се свържат с оператор на номер 0700 161 61.

При промяна на цената на електроенергията потребеният през отчетния период ток се разпределя по ценови периоди пропорционално на дните преди и след датата на промяната на цената.

Редактор: Яна Баярова

Токът 10% нагоре

Няма да има изненади за обществото при промяната на цената на тока. Сега увеличението на електроенергията ще бъде около 10 %. Това з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество