Държавата плаща на родителите, ако децата им нямат място в ясла

5210
Държавата плаща на родителите, ако децата им нямат място в ясла
Снимка: iStock/Guliver

Държавата да плаща на родители, ако децата им не бъдат приети в ясла заради липсата на места. Такова предложение са внесли от управляващата коалиция между двете четения на държавния бюджет, предава 24 часа.

Вносителите предвиждат за това да се отпуснат 600 хил. лв., с които да се осигури подкрепа на родителите, “чиито деца не са приети в общински детски ясли или яслени групи в общински или държавни детски градини”. Идеята е чрез отпускане на тази помощ родителите да имат възможност за алтернативно осигуряване на грижи за децата, докато те могат да се развиват професионално, обясняват вносителите. За децата над 3-годишна възраст управляващите вече оповестиха, че с държавния бюджет предвиждат от 1 април детските градини да станат безплатни, както и яслите за най-малките, за които има места. Това ще струва допълнителни разходи от 93 млн. лв.

Детската ясла и млечната кухня в Асеновград временно няма да работят

Детска млечна кухня и Детска ясла в Асеновград временно ще преустановят дейността си. Причината е извършване на ремонт в кухненския бок...

В четвъртък срокът за предложения за промени в бюджета изтече, а внесените са общо 108, предимно от опозицията в лицето на ГЕРБ, които са вкарали над 70 предложения. В едно от тях те се припокриват с ИТН, които предлагат ДДС за плодове и зеленчуци да се намали от 20 на 9%. Това обаче има голяма вероятност да не срещне подкрепа, защото не е залегнало в коалиционното споразумение между четирите партии, въпреки че в редица страни като Румъния, Гърция и Италия данъкът върху хранителни продукти е в диапазона 8-10%, като в Малта дори е 0. От партията на Трифонов отново са внесли и предложението за намаляване на партийната субсидия за левче на глас.

В предложенията на управляващата коалиция са записани и текстовете, които разширяват възможностите за използване на ваучерите за храна. Във внесения от Министерския съет проект за бюджет е предвидено с тях да може да се плащат и сметките за ток и вода. Сега се предлага това да важи и за фактурите за парно и газ. Стойността на ваучерите се увеличава от 80 на 200 лева За да може да се ползват за плащане на комунални разходи, операторите, които ги издават, трябва да сключат договори с доставчиците на съответните услуги - топлофикации, ВиК, газови и електроразпределителни дружества. Освен това е нужно да предоставят на работодателите и ползвателите списъци с обекти, които приемат ваучерите за плащане. Квотата им с бюджета за тази година се увеличава на 1 млрд. лв.

Ваучери получават 450 000 души, те могат да бъдат използвани в над 10 000 търговски обекта. Включени са най-големите търговски вериги, малки магазини, ресторанти, кафенета и други заведения за храна и безалкохолни напитки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com