Гасенето на пожара във Витоша продължава и утре

6158
Гасенето на пожара във Витоша продължава и утре

Гасенето на пожара в резерват "Бистришко бранище" на Витоша ще продължи и утре. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, предаде Фокус. "Това е много голям пожар. Горят около 50 декара. Участъкът е трудно достъпен и затова се гаси от въздуха. Внимава се за влизането на хора, защото могат много лесно да бъдат оградени и затиснати. На първо място е сигурността на хората, така че няма как това да се случи в рамките на деня", подчерта министър Найденов.

Ще се работи докато е светло - до към 21.30 часа. През нощта ще останат дежурни групи за наблюдение.

Пожар във Витоша, страх да не обхване торфа на Бистришко бранище

Голям пожар бушува във Витоша, предаде БГНЕС. Пожарът гори в източната част на планината на голяма височина над Бистрица - в резервата...

„Дано успеем и в рамките на утрешния или следващите няколко дни пожарът да се загаси на 100%. За да обявим пожара за потушен, трябва да няма нито едно тлеещо огнище. Това са спецификите на горския пожар, различен от пожар да кажем в къща”, каза Мирослав Найденов.

Двата хеликоптера продължават да гасят от въздуха. На място има и пожарникари, служители от горското стопанство, както и доброволци. „Те ще продължат с гасенето до светлата част на деня, защото след това съществува опасност. През нощта ще бъдат оставени единствено патрули, съвместно между пожарникари и горски служители, които да наблюдават да няма разрастване и обрат при пожара. Доста техника беше съсредоточена. Има 5 специализирани автомобила на горската служба, които са високо проходими специално за тези места, където големите автомобили на пожарната не могат да влизат. Има доста мобилизирани горски служители”, каза още министър Мирослав Найденов. От началото на пожара там са служители на пожарната и „Гражданска защита”, които също остават. „Утре хеликоптерите ще продължат да гасят от въздуха, продължават съвместните координирани действия. Да се надяваме, че времето няма да е против нас и ще успеем и в рамките на следващите ден-два този пожар ще бъде потушен”, допълни министър Найденов.

Пожарът е в непрестъпна местност, засегната преди време от смерч. Все още огънят не е достигнал до здравата гора. Двата хеликоптера вече 2 часа разпръскват вода над огнището на пожар. Групи от 60 души от пожарната, заедно с 20 доброволци, вече от доста време са на мястото. Изсичат се част от старите изсъхнали дървета, за да не се разпространява пожарът. Пожарът на Витоша не застрашава населението, съобщи министър Цветанов. Той, заедно с министъра на земеделието Мирослав Найденов, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и главен комисар Николай Николов са на място. Продължаваме да гасим пожара с хеликоптерите, докато е светлата част на деня. Ще останат дежурни пожарникари през нощта, създава се организация за утрешния ден, заяви министър Цветанов. Той уточни, че причините за възникването на пожара на настоящия етап все още не са ясни. Създадена е пълна координация в работата на екипите, които работят в района. Към служителите на пожарната са се присъединили доброволци от горското стопанство и от населението. Два хеликоптера до момента са извършили 30 водохвърляния. Премахват се падналите дървета и сухата растителност. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че е осигурена храна за всички доброволци и ще им бъде осигурена и вода.

Рано е да кажем каква е причината за възникване на пожара във Витоша, но високата температура и вятърът допълнително усложняват нашата работа, заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН).

Редактор: Сияна Любомирова

 

Бойко праща хеликоптер с пожарникари в помощ на Гърция

По разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъде изпратен хеликоптер с пожарникари в помощ на Гърция. В страната вече има пет пожара...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com