Георги Мараджиев: Държавата ни спря топлия обяд за общината, но ние ще го осигурим

3339
Георги Мараджиев: Държавата ни спря топлия обяд за общината, но ние ще го осигурим
Снимка: Община Стамболийски

Програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация” успешно се реализира и има много добър отзвук сред обществеността. При последното й удължаване към началото на април тази година се знаеше, че има осигурени от последното редовно правителство 39 милиона лева за обезпечаване на програмата до края на годината. Това означава 60 000 българи, одобрени за участие в програмата, до края на година да могат да разчитат на тази социална придобивка.

За огромна изненада както за потребителите, така и за общинските администрации обаче, към 10 юни много потребители отпаднаха от тази програма. В общината също научихме с писмо от Агенция социално подпомагане, че в Стамболийски отпадат 74 души от програмата, съобщи кметът на Стамболийски Георги Мараджиев.

Той обяснява, че след многократни опити да се свържат със социалното ведомство за повече информация, успели да получат отговор, че заради увеличението на вдовишките надбавки към пенсиите, много хора вече не отговарят на критериите по програмата.

Георги Мараджиев със сериозна подкрепа за спорта в община Стамболийски

"Когато говорим за развитие на спорта в община Стамболийски, трябва да имаме предвид, че за това са важни не само спортните площадки, ...

„На предстоящата сесия на Общинския съвет аз обаче ще внеса докладна записка за гласуване на предложението ми разходите за топлия обяд за тези 74 души да бъдат осигурени от собствени приходи в общинския бюджет. Сумата е 34 188 лева. Мисля си, че в нашата община са 74 души, но какво се случва в големите общини – в София, Пловдив!? Хиляди хора остават без тази социална придобивка. Увеличението на пенсиите е нищожно, а хората остават без социалната подкрепа, на която са разчитали“, обобщава кметът.

Той е категоричен, че няма да допусне това да се случи с хората от тяхната община.

„Ние сме ЕДНА ОБЩИНА – ЕДНО СЕМЕЙ̆СТВО! За мен да се посегне на храната на толкова хора е геноцид. Смятам, че временното правителство спешно трябва да преразгледа критериите в програмата, за да няма хора, които досега са били потребители по нея и изведнъж да отпаднат. Ако трябва, ще го направим с дарения, но ще храним хората. Това са нашите баби, дядовци, нашите родители. Това е цяло едно поколение, дало всичко за държавата ни. Да, животът не е лесен, понякога е много безмилостен, но тук е нашата роля, на нас, кметовете, защото да си кмет не е административен акт, а призвание“, смята Мараджиев.

Като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България той планира още на следващото заседание да уведоми останалите кметове, за да може Сдружението да поиска преразглеждане на критериите и продължаване на програмата по начина и в обхвата, в който е била изпълнявана и досега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com