Гоце Делчев на бунт срещу джамия: Окачиха свинска глава на входа на мюфтийството

42827
Гоце Делчев на бунт срещу джамия: Окачиха свинска глава на входа на мюфтийството

Мюсюлмани от Гоце Делчев онемели от изненада, когато отишли на сутрешната молитва. Те заварили свинска глава, закачена на входната врата на мюфтийството. Провокацията, според тях, е свързана с предстоящия протест на граждани и националистически партии против строежа на джамия в града.

Районният мюфтия Айдън Мохамед е потвърдил за намерената от млади имами свинска глава, която била закачена на вратата на сградата на Районното мюфтийство в Гоце Делчев. Младежите, дошли за сутрешната молитва, са я изхвърлили в реката, за да се потули случая и да не се създава напрежение сред мюсюлманите в региона.

Гоце Делчев въстава срещу нова джамия

Жители на Гоце Делчев ще излязат на протест срещу строителството на нова джамия. Това каза Димитър Серафимов от Сдружение против изграж...

"Апелирам към всички мюсюлмани от Гоцеделчевски регион и от цялата Благоевградска област да запазят спокойствие и в никакъв случай да не се поддават на провокациите както със свинската глава, така и с насрочения за утре протестен митинг", заявява пред Инфомрежа районният мюфтия Айдън Мохамед.

Според информацията от Главно мюфтийство, броят на антимюсюлманските прояви, поругаване на джамии и религиозни обекти през 2012 година е 15, а от началото на годината в различни градове на страната са извършени около 10-ина нападения.

Протестът срещу строежа на втора джамия в Гоце Делчев ще се проведе на 25 януари. Сборният пункт е на площад „Македония“ в града, от където в 17.00 часа ще тръгне мирно шествие. Очаква се стотици граждани да подкрепят инициативата, която ще премине през улица „Търговска“ и ще приключи на площад „Гоце Делчев“.

След десетки създадени групи в социалните мрежи против строежа на най-голямата джамия на Балканския полуостров и след като ресорната комисия в Общината отхвърли предложението за местен референдум, млади жители на общината изпратиха до кмета на града Владимир Москов уведомление и искане за разрешение за митинг.

ДПС не можа да вкара турския език в училищата

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС за задължително обучение на майчин език. По време на разглеждането на текстове от Закона з...

Според данни, оповестени от „Евростат”, България е на първо място в Европа по брой на мюсюлмански храмове в целия ЕС.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com