Кьовеши: Очаквам по-бързо делата от България

5065
Кьовеши: Очаквам по-бързо делата от България
Снимка: БГНЕС

Очаквам да бъде ускорен трансферът на делата и случаите от България, по които ще работи европейската прокуратура. Това обяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши по време на брифинга си пред българските медии.

Припомняме, че Кьовеши е на двудневно посещение в София от вчера.

Европейският прокурор ще бъде независим и, ако някой политик се обади и се опита да въздейства върху работата му, Кьовеши веднага ще съобщи за това публично.

"Делата ще се разпределят на случаен принцип и няма да има човешка намеса. Аз не знам дали прокурорите от България ще изпратят десет случая. Имаме 15 постоянни състава и не знам дали тези случаи ще дойдат в състав, в който съм аз. Трябва да се осъществява и надзор. Те се грижат за това едно дело да не се разглежда пет години", обясни тя.

"Ако българските граждани разполагат с информация, за която смятат, че е важна за нас, могат да я докладват директно на сайта на прокуратурата – всеки сигнал може да бъде на български език или на някой от езиците на останалите 22 държави в рамките на европейската прокуратура. Няма да правим разлика между лицата, за които да се подават сигнали", посочи тя.

Кьовеши специално се обърна към нашите сънародници: „Европейската прокуратура не е чуждестранна институция. Това е институция, която служи в интерес на европейските граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие!“.

Старт на нова процедура

Кьовеши обяви, че идната сряда Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще открие нова процедура за избор на шестима делегирани прокурори. Припомняме, че на 1 юни ЕППО стартира работа само с 4 делегирани прокурори от България, макар и квотата на страната да е 10.

Кьовеши пред Стоилов: Въпросът за специализираното правосъдие е дискусионен

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и екипът му проведоха среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Проф. Стоилов ...

"Избрах да посетя България, защото квотата на българските делегирани прокурори не е пълна. Ако не можем да работим с необходимите ресурси и капацитет, няма как да сме ефективни", отговори Кьовеши защо е избрала страната ни за първата си спирка, откакто ЕППО заработи.

"Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи, ние имаме служба тук, имаме офис и като европейски главен прокурор е мое задължение да надзиравам работата на колегите от всички 22 държави, които членуват в ЕППО", посочи тя.

Подрепя ли Иван Гешев

Европейският главен прокурор не отговори конкретно дали подкрепя българският главен прокурор Иван Гешев и дали има доверие в българските власти.

"Не става въпрос за доверие или лични взаимоотношения. А за задължения по закон. Имаме задължения да дискутираме всички проблеми и да търсим решения, за да тече ефективно работата на ЕППО. След вчерашните срещи имаме конструктивно решение", посочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com