X
 
 

Колко марки истински шоколад се продават в България?

14064 5
Колко марки истински шоколад се продават в България?
Снимка: iStock/Guliver
В търговската мрежа в България масово не се продава шоколад, отговарящ на критериите на ЕС, а млечен, отличаващ се с понижено съдържание на какао.

Продаваните у нас шоколади се състоят основно от захар, показват тестове на "Активни потребители" на 27 марки шоколад, продавани на българския пазар. Според резултатите от него при нито една от изследваните марки шоколадът не е произведен по оригинална технология, от шоколадов ликьор.

Откриха невероятна полза от шоколада

Горчивият шоколад помага на хората да се справят с кашлицата и е добро средство срещу настинка. До този извод стигнали учени от универс...

(От проучването са изключени тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество.)

Масово шоколадите съдържат твърде голямо количество добавена захар - 50% и повече, което носи риск за здравето на потребителите.

В повече от половината (17 от 27) от предлаганите продукти се влагат нетипични компоненти като палмова мазнина и технологичната добавка Е476.

При повечето търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите.

Вижте по колко шоколада можете да си позволите на месец

За да живеете здравословно, не е нужно изцяло да премахнете от менюто си храните, съдържащи захар. Просто трябва да ги консумирате умер...

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Резултатите

Само 2 от 27-те тествани марки отговарят на определението на ЕС за шоколад, в който трябва да има 35% и повече какаова маса. Останалите 25 съдържат между 25 и 35%, с което покриват изискванията за млечен шоколад. Всички 27 марки са сглобени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е направен по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор. Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.

Какви други рискове крият шоколадите, които се продават у нас, може да прочетете тук.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кокосовото масло беше наречено чиста отрова от директора на Института за превенция и епидемиология на рака на Университета във Фрайбург и професора от Харвардския университет Карин Михелс. Тя отбеляза, че това е една от най-лошите храни в света.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ами че у нас само кокосовото масло ни продават във всичко - сирена, масла, бисквити, вафли и в какво ли не . А там има някакви клатикурци, които трябва да следят за качеството на храните, но те винаги са заети да броят пачки !
  : 3 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кокосово или палмово???? В статията се говори за палмово. То със сигурност е вредно=
  : 0 !
 • р 1 р преди 1 месец Профил на трол?
  Е кои са тези два? Хаха... егати и тъпата статия!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Е как кои? Своге бе! Да не си мислиш, че някакви си швейцарци изобщо са в състояние да направят нещо по добро?
  : 5 !