Колко заплати са ни нужни, за да си купим жилище в България?

11318
Колко заплати са ни нужни, за да си купим жилище в България?
Снимка: iStock

Средно българско домакинство трябва да събира целия си брутен доход в продължение на 4 години и 4 месеца, без да харчи за нищо друго, за да може със събраните пари да си купи средно по размер жилище от 73 квадратни метра. Това показва ново изследване за достъпността на жилищата у нас, което проследява тенденциите от 2000 година насам, предава 24 часа.

Идентично изследване на британската компания Rооfіng Меgаѕtоrе, публикувано наскоро, класира България на 20-о място сред 109 държави по достъпност на жилищата. Там изчисленията са правени с жилище от 100 квадратни метра и данните показваха, че най-достъпен е имотът за местните в Саудитска Арабия, следвана от САЩ, и то въпреки драстичното поскъпване на имотите в Северна Америка в последните няколко години.

Брокери отчитат бум на новото строителство

Стартиралото строителство в България през първите десет месеца на 2021 г. е 5 793 844 кв. м, което е увеличение с 22,57% спрямо същия п...

От нашите съседи Гърция е класирана на 40-о място, а Румъния – на 43-о. Новото изследване е съобразено с международно признати идентични проучвания, съобщи главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. По този показател имотите у нас в момента са “умерено недостъпни” за българина, но в столицата определението е “крайно недостъпни” - на софиянец със средна заплата са му необходими 6 години и 5 месеца пестене на цялата заплата. Крайно недостъпно е едно жилище, ако за закупуването му семейството трябва да събере всичките си доходи в продължение на над 4 години, средно недостъпно е, ако периодът е между 3 и 4 години и достъпно - ако може да се купи с 3 пъти годишния доход. Според тази методика най-тежко е било положението у нас през 2008 г. - тогава домакинствата е трябвало да спестяват всичко, което получават, в продължение на 8 години и 2 месеца, за да си купят същия имот от 73 квадрата по тогавашните цени.

От сметките излиза, че най-добро е било положението през 2002 г. - тогава са били достатъчни 2 години и 11 месеца. Именно от следващата 2003 година у нас започна имотният бум, цените се покачваха стремглаво и изпревариха много средното нарастване на работната заплата. Това продължи до 2008 г., след това имотните цени се сгромолясаха с 40% през 2010 г. Но това не е направило жилищата толкова достъпни за хората, колкото са били в началото на десетилетието.

Между отделните градове в България има доста големи разлики. Най-недостъпна се оказва Варна вероятно заради високите цени на имотите в града и в околните курорти. На средния варненец са му необходими 7 години 4 месеца, за да си купи жилище срещу 6 г. и 5 месеца за софиянеца. На пловдивчаните им трябват 5 г. и 8 месеца, на бургазлии – 6 г. и 6 месеца, а на русенци и на старозагорци – по 5 години. Оттам нататък, колкото по-малък е градът, толкова по-достъпни са жилищата спрямо средните заплати в съответното населено място.

Правени са изчисления и за 98 различни локации в софийски квартали, според които жилище в “Ботунец” може да се купи срещу заплатата само за година. Най-скъпо за столичанина излиза жилището в “Иван Вазов” - 73 квадрата там могат да се придобият срещу лишения от всякакви други харчове и заплатите в едно домакинство за 9 години и 6 месеца. На този квартал принадлежи и абсолютният рекорд за страната – през 2008 г. са били необходими 16 годишни заплати на едно средно софийско семейство, за да заживее в “Иван Вазов”. Между 2020-а и предходната 2019 г. според Павлов няма съществена разлика по отношение на достъпността на имотите най-вече защото няма и разминаване между ръстовете на цените на жилищата и ръста на средната заплата.

Очакват охлаждане на пазара на жилища догодина

Кредитирането в България ще забави растежа си през следващата година, като една от причините ще бъде очаквано охлаждане на пазара на жи...

За 2021 г. най-вероятно те ще станат с една идея по-недостъпни. “Определено в момента се натрупва напрежение на пазара на жилищни имоти, и то не само в България, а по целия свят. Рано е обаче да се каже дали то ще се материализира в нещо”, каза Павлов. Според него присъединяването към еврозоната определено ще засили инвестиционните потоци към България, както стана и в годините преди приемането ни в ЕС. И тъй като едни от малкото активи, в които може да се инвестира у нас, са имотите, това определено ще стимулира цените на жилищата да продължат да се движат нагоре. “Друг е въпросът дали ще продължи досегашният темп на нарастване на средната заплата. Ако продължи, това не би довело до намаляване на достъпността на жилищата и той може да си остане на сегашните нива”, смята той.

В големи икономики като тези на Австралия, Канада, Китай и други са необходими доста повече средни заплати, за да се купи апартамент. Например в Австралия за това са необходими 7 години и 8 месеца, в Канада – 5 години и 5 месеца, а в Китай – 20 години и 8 месеца. Но в същото време в САЩ са необходими 4 години и 3 месеца, т.е. по-малко, отколкото в България. Изследването на Уникредит Булбанк показва, че в Европа има само 3 държави, в които жилището е по-достъпно, отколкото у нас – Португалия, Белгия и Ирландия. Най-недостъпно е в съседна Сърбия, където на местните са им необходими над 15 години спестяване на целия доход, за да си купят квартира от 73 квадрата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com