Кърлежи и борови процесионки - как безопасно да се справим с тях? (ВИДЕО)

5299

С настъпването на пролетта и затоплянето на времето, наблюдаваме все повече публикации в интернет на хора, пострадали от кърлежи, насекоми и нашумелите напоследък борови процесионки.

В днешната статия ще ви дадем няколко съвета как да се предпазим от тези насекоми и паразити. ОЩЕ: Кога започват да излизат кърлежите

Борова процесионка

Снимка: IStock

Какво са борови процесионки и опасни ли са?

Боровата процесионка е вид молец и един от най-големите вредители по боровите и кедровите дървета в Централна Азия, Северна Африка и Южна Европа. В края на пролетта и началото на лятото гъсениците се спускат на земята и почват да маршируват в една процесия, като всяка следваща се залепва с главата за задната част на предната.

Продължителността на живота ѝ е около 2 месеца и включва 5 процеса, които се осъществяват, докато гъсеницата се превърне в пеперуда, живееща 24 часа.

Телата на боровата процесионка отделят два алергена и след допир с нея, някои хора могат да получат алергична реакция, а други - токсична. Ако пък домашен любимец оближе насекомото, може да се стигне до некроза на езика му, до задух и смърт. 

Гнездата на гъсеницата са разположени по върховете на дърветата и се забелязват лесно, тъй като приличат на захарен памук.

Какво да правим ако видим борова процесионка?

  • не докосвайте и не се доближавайте до гъсениците и техните гнезда;
  • пазете домашните си любимци и не позволявайте да облизват или душат процесионките;
  • не опитвайте да ги разделяте с пръчка или ръце, тъй като вдишване на парливите им космици може да доведе до алергична реакция и респираторни проблеми;

В случай че вие или вашият любимец имате контакт с борова процесионка и наблюдавате признаци на алергична реакция, съветваме незабавно да се консултирате с лекар, ветеринар или фармацевт.

Кърлежи

Снимка: IStock

Кърлежите са членестоноги паразити по човека и животните, преносители на редица заболявания. Обитават почва, храсти, дървета на височина до 1 метър, дупки на гризачи, пещери, селскостопански постройки и други. Паразитират върху много групи гръбначни животни и са не само преносители, но и резервоари на инфекция.

Заразяването на човек става от няколко часа до 2 дни след ухапването, поради което ранното сваляне на забития кърлеж е най-важната превантивна мярка.

Заразяването на човек може да се осъществи и при смачкването му с пръсти, чрез попадане на пръски в окото.

Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано.

Какво да правим при ухапване от кърлеж?

1. Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да се извърши от медицински специалист.

В случай, че отстраняването се извършва в домашни условия, леко забилият се кърлеж може да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица. Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без да се върти и извива. Разпространената практика да се върти в посока обратно на часовниковата стрелка, е погрешна. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване.

Снимка: IStock

Неправилно е и третирането на мястото на забития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава риска от заразяване. По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.

2. Хирургично отстраняване - налага се при случай на дълбоко впит кърлеж. Понякога кърлежът се откъсва при изтеглянето и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава риска от заразяване, поради което останалата част от кърлежа трябва да се отстрани хирургически.

4. При възможност сваленият кърлеж се поставя в шишенце и може да се занесе за изследване в Столичната регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (СРИОКОЗ). В противен случай се унищожава чрез изгаряне или поставяне в спирт.

5. Пациентът се поставя под медицинско наблюдение в продължение на 30 дни, като се следи за: - локални прояви на мястото на ухапването: зачервяване, оток, болка; - общи прояви: температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото, кървене от венците и хеморагични петна по кожата.

Как да се предпазим от кърлежи?

Снимка: IStock

1. При работа или разходка по тревни площи трябва да се използва плътно затворено около ръцете и краката облекло;

2. Екскурзии сред природата да се извършват по утъпкани и лишени от буйна растителност места;

3. При излизане сред природата да се използват отпъждащи кърлежите средства /репеленти/ за откритите части на тялото;

4. След излет да се направи внимателен оглед на дрехите и тялото, особено около врата, слабините и ушите за впит кърлеж и своевременно да се отстранява от медицински специалист.

Отглеждащите домашни животни трябва редовно да преглеждат и обезпаразитяват питомниците си. Честото почистване и обработване на колибките и леговищата на кучета и др. животни с акарициди довежда до снижаване на тяхната численост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com