Министър Шишков: Предложихме по-бързо въвеждане в експлоатация на интерконектора с Гърция

3681
Министър Шишков: Предложихме по-бързо въвеждане в експлоатация на интерконектора с Гърция
Снимка: БГНЕС

Строителят на интерконектора с Гърция е най-привилегированият строител го разбра след три дни, когато го поканихме на работна и предложихме решения, за да може да се ускори въвеждането в експоатация.

Това каза за БНР служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по отношение на газовата връзка Стара Загора - Комотини, по която очакваме азерски газ и обясни решенията:

Пътните строители се разбраха с МРРБ: Ще получат 200 млн. лв.

Пътните строители са се договорили с новия служебен министър на регионалното развитие Иван Шишков да бъдат изплатени възможно най-бързо...

"Предложихме да разделим обекта на два етапа. Първия етап да бъде тази част, която е свързана не само с експлоатацията, но и със сигурността на екпоатирането на газовата връзка. Във втория етап ще останат вертикална планировка, пътищата и неща, които не са от пряко значение във връзка с експоатирането на обекта, така че този обект да може да бъде въведен в експлоатация в най-скоро време. За съжаление има все още и малко други недовършени работи, с които колегите от противопожарната служба са се занимавали мести назад. Синхронизирахме всичките тези контакти, които са имали с различните дружества и различните институции, с които строителя е водил разговори, така че да може да се съкрати още повече времето", обясни служебният министър.

По думите му все още не е представен графикът за завършването на обекта, което е и една от причините за днешната визита на място. Ангажиментът за предоставяне на графика е до края на днешния ден. Именно затова по-късно днес заедно с вицепремиерът и транспортен министър Христо Алексиев двамата ще инспектират междусистемната газова връзка.

„Проверки има всеки ден от местните структури на ДНСК. Ще бъде проверяван включително и от противопожарната служба. Договорено е надзорът на обекта да започне да представя нужните документи за въвеждане в експоатация“.

Така всички протоколи ще бъдат проверени преди да бъде формирана Държавната приемателна комисия и няма да се губи административно време за въвеждане на обекта в експоатация, обясни министърът и увери, че цялата администрация ще помага на 100%.

Румен Радев: Кабинетът "Петков" остави огромна несвършена работа по газовата връзка

Мисля, че разривът не е между мен и социалистите. Има разрив между ръководството на партията и левите хора и това пролича на тези избор...

Припомняме, че регионалният министър Шишков обяви, че има забавяне по строителните дейности по газовия интерконектор, поради което изиска от инвеститора подробен график за това как и в какви срокове строежът ще бъде довършен.

Чрез въпросната газова връзка се предвижда България да получава около 3 млрд. куб. метра азерски газ годишно. Проектът предвижда и допълнителен капацитет, за да може на по-късен етап през тръбата да преминават до 5,5 млрд. куб. метра. Общата дължина на връзката е 130 километра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com