Националисти заграждат съда в Пазарджик

9127
Националисти заграждат съда в Пазарджик

Националисти се събраха в градинката пред Съдебната палата на Пазарджик. Днес в града е поредното заседание на делото срещу 13 имами за проповядване на радикален ислям.

В единия край на градината има хора от Националния фронт за спасение на България. На известно разстояние от тях има хора от "Атака" и ВМРО.

Малка група мюсюлмани имаше и в градинката точно пред Съдебната палата. Пред сградата има засилено полицейско присъствие.

На заседанието по делото ще бъдат разпитани 7 свидетели. Очаква се пред сградата на съда отново да се съберат стотици жители от Пазарджишко в подкрепа на обвинените в радикален ислям. ВМРО и "Атака" пък организират митинг-шествие в подкрепа на спокойната работа на съда в Пазарджик от 9.00 ч., което ще започне от сградата на съда.

На предното заседание на Пазарджишкия съд на 27 септември бяха прочетени показанията на основния защитен свидетел по делото за проповядване на радикален ислям. Според свидетеля организацията "Ал Уакф-Ал Ислами" у нас е получила за година и половина 400 000 евро от Саудитска Арабия за ислямизиране на България.

Според свидетел 003, българската клетка на организацията се е учредила в Истанбул в присъствието на главните подсъдими в процеса, а от 2008 до 2010 г. свидетелят е поддържал връзки с ръководните и изпълнителните кадри. Организацията е имала 5 и 10-годишна програма, включваща благотворителност, възпитателни училища и обучения. Главна и основна цел е ислямизиране на страната.

На 18 септември съдът даде ход на делото срещу 13 подсъдими за проповядване на радикален ислям. Повечето подсъдими са имами от областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Според сочения за ръководител на българския клон на нелегалната организация "Ал Уакф ал ислами" Саид Мутлу съдебният процес е предизборен опит да се повтори Възродителния процес. Стотици жители от Пазарджишко, Благоевградско и Смолянско бяха на 18 септември пред сградата на Пазарджишкия окръжен съд. Те обясниха присъствието си с желанието да окажат морална подкрепа на 13-те обвинени в проповядване на салафизъм. В подкрепа на подсъдимите и на второто заседание по делото на 27 септември дойдоха десетки жители от Пазарджишко.

Редактор: Ивайло Кючуков

"Уошингтън Таймс": Делото за радикалния ислям е тест за България

Тринадесет религиозни лидери, обвинени, че проповядват радикален ислям, са застрашени от пет години затвор по наказателно дело, което...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com