Нахапаният от кучета в критично състояние

5025
Нахапаният от кучета в критично състояние
Между 20-30% е засегнато тялото на преподавателя от Американския колеж, който снощи бе нахапан от глутница

Между 20-30% е засегнато тялото на преподавателя от Американския колеж, който снощи бе нахапан от глутница бездомни кучета в столичния квартал "Малинова долина". Състоянието му продължава да е критично, като на места има разкъсвания и отнемания на тъкани до нивото на коста.

Това съобщи доц. Николай Младенов, заместник-началник на Клиниката по реанимация, анестезиология и интензивно лечение /КАРИЛ/ на ВМА, предаде БГНЕС.

Доц. Младенов съобщи още, че възрастният мъж, който е на възраст над 80 години, е докаран привечер. Инцидентът стана снощи, около 17.00 часа в столичния квартал "Малинова долина", докато мъжът се разхождал близо до общежитията на преподавателите на Американския колеж.

Около 7 часа е продължила оперативна намеса, която е имала за цел всичко онова, нанесено от животните, да бъде коригирано. Основните травми са на меките тъкани и кости на долните крайници, като от краката липсват цели мускулни групи. На места костите са почти без мускулна маса. Това е за долните крайници. Аналогични са травмите и на горните крайници, но в по-малка степен. Има и разкъсно-контузни наранявания на лицето, на ушите, т.е. има лицева травма. Става въпрос за мекотъканна, мускулна и отчасти костна травма, уточни доц. Младенов.

Фандъкова иска глоби за хранене на бездомни кучета

Сутринта е заловен водачът на глутницата кучета, нападнала възрастния човек в кв. „Малинова долина”, който е прибран в прию...

Грубо казано 18% са засегнати на краката, горе-долу 18% на горни крайници и 1% на лицето. Между 20 и 30% от тялото е засегнато, като гърдите, торсът, коремът не са засегнати от животните. Шансът на този пациент е в това, че нямаме нарушаване на големи "магистрални" съдове или по-големи съдове, които са щели да доведат евентуално до смърт на мястото на инцидента, каза още доцент Младенов. "Реално крайниците му са като, грубо казано, патерици, защото една част от мускулните групи липсват и това ще даде отражение върху двигателната функция. Тъй че степен на инвалидност може би ще има, но доколко не може да се каже, тъй като на него му предстоят серийни операции, които имат за цел да поддържат раните в добро състояние, да не се допуска вторична инфекция", заяви лекарят.

Доцент Младенов обясни, че в бъдеще време ще се знае точно до каква степен пациентът ще бъде инвалидизиран. "Целта е всичко, което е било унищожено или което вторично ще се появи като некрози, като мъртва тъкан, да бъде отстранено. В момента се манипулира състоянието на болния с медикаменти и той е на изкуствено дишане, така че той не присъства на това, което се случва в момента. Ние го държим в това състояние, да гарантираме неговата физиологична стабилност, не е в медикаментозна кома. Той реално спи", каза зам.-началникът на КАРИЛ към ВМА.

"Възстановяването на пациента ще е дълго, очакват се серия от операции. Ако нещата вървят добре и по план, както ние сме ги предвидили, в рамките на около 2 седмици трябва вече ясно да се знае, че всичко върви наред", добави доц. Младенов. Той уточни, че категорично има опасност за живота на възрастния преподавател. "Горе-долу около 2 литра е била кръвозагубата долу в операционната. Той дойде в състояние на хипотермия, телесната му температура беше около 34 градуса, при норма над 36. Като добавим и годините, включително и придружаващите заболявания, които допълнително утежняват състоянието на пациента. Така че ние можем да твърдим, че пациентът е в критично състояние", каза доц. Младенов.

Възрастният мъж, който е преподавател от Американския колеж, беше приет в КАРИЛ снощи в изключително тежко състояние, в безсъзнание и на изкуствена вентилация, с множество разкъсно-контузни рани и фрактури по главата, лицето, ръцете и краката. По време на инцидента е претърпял голяма кръвозагуба, а в резултат на тежкия шок е получил и тежка сърдечна криза. Той бил нападнат от глутница кучета в столичния квартал "Малинова долина" около 17 часа, докато се разхождал близо до общежитията на преподавателите на Американския колеж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com