Най-важното за деня, 14 март 2023 г.

4285
Най-важното за деня, 14 март 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 14 март.

БРАНШОВИЦИ ПОДКРЕПЯТ ТАВАНА НА НАДЦЕНКАТА ПРИ ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ

При всички положение ще има ефект от идеята да има таван на надценките. Виждате с какви надценки се работи. Потребителят ще го почуства. Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

ИКОНОМИСТ: ДЪРЖАВАТА МОЖЕ ДА ПРОВЕРЯВА ЗА КАРТЕЛ, АКО ИСКА

Държавата, ако иска да разследва има ли, няма ли картел – това може да бъде направено. Може КЗК да го поръча на други институции, които имат възможност да направят подобен анализ. Това каза по БНР старши икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. По думите му обаче държавата не прави това, а "различни чиновници ходят да гледат етикети".

КЗК СЕ ЯДОСА НА КРИТИКИТЕ И ДАДЕ НОВИ ДАННИ ЗА ПО-СКЪПИТЕ ХРАНИ

Комисията за защита на конкуренцията излезе с остро изявление заради некоректно представяне пред обществото на нейните правомощия и дейност.

ПП-ДБ ПРЕДСТАВИ АМБИЦИОЗНА УПРАВЛЕНСКАТА ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ И НОРМАЛЕН ЕВРОПЕЙСКИ ЖИВОТ (ВИДЕО)

Днес „Продължаваме Промяната – Демократична България“ представи амбициозна програма за управление, която да превърне България в нормална европейска държава. Лидерите на обединението споделиха национални приоритети в 18 управленски ресора, които ще извадят държавата от застоя и ще я превърнат в мястото, където хората свободно сбъдват мечтите си. 

СПИРАТ ДЕЗИНФЕКЦИЯТА НА ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА НА ГРАНИЧНИТЕ ПУНКТОВЕ С ТУРЦИЯ

Държавата спря дезинфекцията на граничните пунктове "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново". Това е станало със заповед на министъра на земеделието, считано от 13 март, съобщи БАБХ.

ЕП ПРИЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ГОДИШНИ НАМАЛЕНИЯ НА ЕМИСИИТЕ, ЕТО КОЛКО СА ЗА БЪЛГАРИЯ

Европейският парламент прие във вторник преразглеждането на т.нар. Регламент за разпределяне на усилията, определящ задължителни годишни намаления на емисиите на парникови газове за автомобилния транспорт, отоплението на сгради, селското стопанство, малките промишлени инсталации и управлението на отпадъците за всяка държава членка на ЕС. Понастоящем този регламент регулира около 60% от всички емисии в ЕС.

ДАНЪК ЗА СВРЪХБОГАТИ: ЕВРОДЕПУТАТИ НАСТОЯВАТ ЗА НОВИ ПРАВИЛА В ДАНЪЧНОТО ОБЛАГАНЕ

Евродепутати призовават за въвеждане на данък върху богатите физически лица, подобен на този върху мултинационалните компании. Според тях така би било възможно да се направят инвестиции, подпомагащи един свят без въглеродни емисии.

АНАЛИЗ: КАК ДЕЙСТВАТ СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НА ДЕТСКАТА ПСИХИКА?

Количеството доказателства за вредното въздействие на социалните мрежи върху психичното здраве на подрастващите вече е в изобилие, пише британското издание Financial Times. Според автора е дошло време да се вземат мерки както на информационно, така и на законодателно ниво.

АРХ. ИВАНОВА ЗА МОЧА: НЯМА ЛОША ИСТОРИЯ, ОТ НАС ЗАВИСИ КАКВИ ПОУКИ ЩЕ ИЗВЛЕЧЕМ ОТ НЕЯ (ВИДЕО)

По темата с преместването на "Паметника на съветската армия" (ПСА) чухме много мнения от историци и политици, които допълнително поляризираха и без това разделеното ни общество. Общество, в което има пострадало поколение от комунистическия режим, за което има паметник на жертвите на комунизма. Общество, в което има поколение, израснало с комунистическия режим и желаещо да запази тази история. Трябва ли да се гордеем, трябва ли да се срамуваме като общество от тази история? В търсене на тези мнения в Студио Actualno поканихме арх. Дора Иванова от "Фондация Бузлуджа".

ПЛЕВНЕЛИЕВ: ВСИЧКИ ОПОРНИ ТОЧКИ НА ПУТИН ПАДНАХА 

В Баку се провежда Десетият глобален форум. Темата на тазгодишното издание на инициативата е "Светът днес: Предизвикателства и надежди". В азербайджанската столица присъстват повече от 350 участници от над 60 държави, сред които и над 50 настоящи и бивши президенти и премиери.

МО ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ШЕСТ ДВИГАТЕЛЯ ЗА МИГ-29

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за закупуването на шест двигателя за самолетите МиГ-29. Тя е на стойност 26,4 млн. лв. с включен ДДС.

ПУТИН ОТКРИ СИЛЕН ОГЪН ЗАДОЧНО: ПРИГОЖИН ВЕЧЕ Е МИШЕНА (ВИДЕО)

Руският олигарх Евгений Пригожин и създадената от него наемническа армия ЧВК Вагнер вече започват да се превръщат в изкупителна жертва и се сдобиват с репутацията на основна пречка в руската армия.

ПОГЛЕД ОТ ЯПОНИЯ: ПРЕДПАЗЛИВОСТТА В ДОСТАВКИТЕ НА ЗАПАДНИ ТАНКОВЕ ЗА УКРАЙНА Е ГОЛЯМА

На 23 февруари 2023 г. министърът на Сухопътните сили на САЩ Кристин Уормът съобщи, че Съединените щати проучват начини да доставят танкове M1 Abrams в Киев, но получаването им не е въпрос на седмици. Реалната поява на тези машини в Украйна може да отнеме до две години. Тази пролет и лято в Украйна се предвиждат големи битки. Очевидно американски танкове не трябва да се очакват в този момент, пише в японски анализ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com