Путин откри силен огън задочно: Пригожин вече е мишена (ВИДЕО)

17070
Путин откри силен огън задочно: Пригожин вече е мишена (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Руският олигарх Евгений Пригожин и създадената от него наемническа армия ЧВК Вагнер вече започват да се превръщат в изкупителна жертва и се сдобиват с репутацията на основна пречка в руската армия.

Поредица от събития в това отношение наляха допълнително масло в огъня. На първо място – руският политолог Алексей Мухин, който е член на политическия клуб "Валдай", лично създаден от руския диктатор Владимир Путин, атакува директно Пригожин в личния си канал в Телеграм. Мухин посочи, че заявлението на Пригожин как щял да се кандидатира за президент на Украйна всъщност се чете от руския народ като заявление, че руският олигарх ще се кандидатира за президент на Русия. "И, извинете, Владимир Владимирович Путин поне беше ли предупреден? Че ни станаха ясни президентските амбиции на Евгений Викторович Пригожин", пита политологът. Освен това, Мухин счита, че Пригожин търси изкупителни жертви в ЧВК Вагнер за големите жертви, които армията му дава и че като командир на ЧВК руският олигарх всъщност е поставил под риск от обкръжаване войниците си при очаквана украинска контраатака.

Точно в този ред на мисли, в телеграм канала RSOTM се появи дълга публикация, в която се обяснява как украинската армия се подготвя за контраатака и то не в ограничен участък на фронта, а по цялата фронтова линия. Изрично се отбелязва, че се евакуират цивилни и се прехвърлят вече обучени по стандартите на НАТО украински бригади за осъществяване на офанзивата, като най-голямо внимание се обръща на Херсонска и Запорожка област, защото ако те паднат, Крим остава открит за украински удар. Публикацията е писана от автор, който е анонимен, но се знае, че е част от командването на ЧВК Вагнер.

На този фон, в дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща внимание, че Пригожин отговори на Мухин, но се въздържа да го прави в стила, с който общува с руското военно министерство. Руският олигарх напомня как направил "550 опита" да осигури боеприпаси на ЧВК Вагнер в битката и че все пак били докарани 12-15 камиона с муниции. Изрично Пригожин подчертава, че няма конфликт между ЧВК Вагнер и войниците от редовната руска армия и дори счита, че щяло да има "дарения" от снаряди за неговата частна армия от формирования на редовната руска армия поради "приятелските отношения". Колко обаче са добри всъщност такива отношения и реално ли е Пригожин да говори как ЧВК Вагнер ще бъде продсигурена безсрочно с амуниции – Юри Межинов, член на партията на Путин "Единна Русия", се оплаква, че по цялата фронтова линия има недостиг на боеприпаси за руските сили:

Друга сюжетна линия в това отношение изглежда беше и визитата на Рамзан Кадиров при Владимир Путин. Кадиров опита да засвидетелства вярност, но е ясно, че чеченските бойци играят все по-второстепенна роля в офанзивните действия в Украйна – само при Билохоривка, Луганска област, и според ISW чеченският лидер вероятно се бои, че губи влияние. От друга страна, Путин вижда възможност чрез "кадировците" да създаде баланс по отношение на ЧВК Вагнер. Тази хипотеза изглежда по-вероятна заради представянето на проектозакон за увеличение на възрастта за наборна служба в руската армия – поетапно, в срок от 3 години минималната възраст ще стане 21 години, след като сега е 18, а максималната – 30 години, след като сега е 27 години. Това означава, че Кремъл не планира нова официална голяма мобилизационна вълна.

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) Съгласно сутрешната сводка на украинския щаб, руските атаки при Бахмут са спрени навсякъде, където има значение за обкръжаването на града. Украинците твърдят, че са отбили атаки при Васюковка (15 километра северно от Бахмут), Орехово-Васильовка (11 километра северозападно от Бахмут), Дъбово-Васильовка (6 километра северозападно от Бахмут), Григориевка (10 километра северозападно от Бахмут) и Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут). На север, руснаците трябва да атакуват позиции, които са на по-висок терен и според украински данни засега не се справят добре, а в дневния обзор на "Рибар" индиректно има потвърждение предвид думите "продължава щурма на позициите на противника в западните покрайнини на Орехово-Васильовка". Големият кръг, който руснаците се опитват да опишат, напредвайки по протежението на магистрала Е40, за да завият след това на юг към Хромово и да блокират изцяло Бахмут, подсказва, че руските части нямат достатъчно сили да пробият директно в по-тесен периметър и опитват да "разтеглят" украинската отбрана, за да си осигурят слабо място за пробив.

Факт е обаче, че руснаците вече прекъснаха магистрала М03 между Славянск и Бахмут – при Берховка:

(КАРТА) И по украински, и по руски данни ("Рибар") вече има боеве в комплекса АЗОМ. Тази индустриална зона прилича на "Азовстал" и руски пробив оттам ще дойде много трудно: Руснаците изглежда искат повторение на битката за "Азовстал", но в Бахмут (ВИДЕО)

На юг геолокализирани кадри показват, че руснаците явно са успели да напреднат до нови позиции към път Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут:

Какво обаче се случва в този регион е видно и от други видеокадри – украински танкове и бронирани машини прочистват руски позиции при Ивановско, именно за да не се допусне Т0504 да бъде прекъснат с установяване на руски пехотни блокади:

(КАРТА) При Авдеевка от няколко дни руският натиск се усили, но все още няма никакви данни за руски пробив. Преди два дни имаше твърдения, че Краснохоривка (9 километра северно от Авдеевка) и Камянка (4 километра североизточно от Авдеевка) са паднали, обаче оттогава така и няма никакви видео или снимкови геолокализирани доказателства за такова нещо. Напротив, украинският щаб казва, че както там, така и на северозапад – Невелско, Първомайско и Водяне, така и при Маринка и Победа руснаците се провалят. При Угледар (Въгледар, Вухледар) няма потвърдени руски пехотни атаки през последното денонощие.

(КАРТА) В Луганска област има нов руски опит за атака на Диброва (5 километра южно от Кремена), като се използват и бронирани машини. До момента няма данни за руски успех. "Рибар" коментира, че в гористите местности до Кремена (резерватът Серебрянка) украинската армия прави всичко възможно да не изгуби позициите си. Билохоривка, на 12 километра южно от Кремена, остава в украинско владение – поредна руска атака там е спряна с помощта на дронове. Към момента зоната около Кремена и Билохоривка изглежда са основните цели на руснаците по линията Сватово - Кремена:

Руска активност има по отношение на Купянск – неуспешни атаки при Мацютовка (13 километра североизточно от Купянск), Дворичина (17 километра североизточно от Купянск) и Хряниковка.

ОЩЕ: Бахмут не пада: Ще стане ли Пригожин изкупителна жертва? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа