ЕП прие задължителни годишни намаления на емисиите, ето колко са за България

5543
ЕП прие задължителни годишни намаления на емисиите, ето колко са за България
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие във вторник преразглеждането на т.нар. Регламент за разпределяне на усилията, определящ задължителни годишни намаления на емисиите на парникови газове за автомобилния транспорт, отоплението на сгради, селското стопанство, малките промишлени инсталации и управлението на отпадъците за всяка държава членка на ЕС. Понастоящем този регламент регулира около 60% от всички емисии в ЕС.

Гласуването мина с 486 гласа "за", 132 "против" и 10 "въздържал се".

Великобритания обяви план за чиста енергия

Великобритания обяви 20-годишен план за намаляване на въглеродните емисии и инвестиции в ядрена енергетика, предаде БГНЕС. Инвестициит...

Преразгледаният закон увеличава целта за намаляване на емисиите на парникови газове на ниво ЕС до 2030 г. от 30% на 40% в сравнение с нивата от 2005 г. За първи път сега всички държави от ЕС трябва да намалят емисиите на парникови газове с цели, вариращи между 10 и 50%, за да се изпълни общата цел на блока. За България прагът е възможно най-нисък – 10%, както може да се види от официалния документ.

ОЩЕ: Борислав Сандов за проверките на ТЕЦ-овете: Явно Христо Ковачки е добре пазен (ВИДЕО)

Целите за 2030 г. за всяка държава членка се основават на БВП на глава от населението и ефективността на разходите. Страните ще трябва също така всяка година да гарантират, че няма да надвишават годишното си разпределение на емисиите.

Законът постига баланс между необходимостта страните от ЕС да бъдат гъвкави, за да постигнат целите си, като същевременно осигурят справедлив и социално честен преход, и необходимостта да се затворят вратичките, за да бъде постигната общата цел на ЕС за намаляване на емисиите. Поради тази причина има ограничения за това колко емисии могат да спестят държавите членки от предишни години, да заемат от бъдещи години, както и за това колко могат да търгуват с разпределени квоти с други държави членки.

Шефът на "Топлофикация ВТ" отрече да има нарушения с емисиите парникови газове

Топлофикацията във Велико Търново е оказала пълно съдействие и е предала всички изискани документи по проверката, разпредена от Европей...

За да може да се търси отговорност от страните, Европейската комисия ще публикува информация за националните действия в лесно достъпна форма, както иска ЕП.

След гласуването докладчикът Джесика Полфард (ЕНП, Швеция) заяви, че с този закон се прави голяма крачка напред в постигането на целите на ЕС в областта на климата. „Новите правила за намаляване на националните емисии гарантират, че всички държави членки ще дадат своя принос и че съществуващите пропуски ще бъдат отстранени. Това ни позволява да изпратим ясен сигнал, че ЕС има сериозни намерения да бъде световен шампион за конкурентна и ефективна програма за климата“.

Сега текстът трябва да бъде официално одобрен и от Съвета на ЕС. Възможно е Германия да забави процеса и да иска преразглеждане на някои части от законопроекта, както сочат последните действия на Берлин. Германия, заедно с Италия и някои източноевропейски страни, се противопоставя на планираното постепенно премахване на двигателите с вътрешно горене от 2035 г. и иска да направи свое предложение.

Министрите на транспорта от Чехия, Полша, Румъния, Унгария и Словакия се срещнаха с представители на Берлин и Рим в понеделник, за да обсъдят промените в плановете на ЕС.

Енергийни експерти: Липсата на политическа воля доведе до проблемите при търговия с емисии

Нарушенията при търговия с емисии са продължили с години. Било е възможно, защото на национално ниво не е имало сезиране, което да...

Регламентът за споделяне на усилията е част от пакета "Подготвени за Цел 55 през 2030 г.". Това е план на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. в съответствие с Европейското право за климата. Целта е до 2050 г. пък да се постигне пълна въглеродна неутралност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа