Поглед от Япония: Предпазливостта в доставките на западни танкове за Украйна е голяма

17657
Поглед от Япония: Предпазливостта в доставките на западни танкове за Украйна е голяма
Снимка: Getty Images

На 23 февруари 2023 г. министърът на Сухопътните сили на САЩ Кристин Уормът съобщи, че Съединените щати проучват начини да доставят танкове M1 Abrams в Киев, но получаването им не е въпрос на седмици. Реалната поява на тези машини в Украйна може да отнеме до две години. Тази пролет и лято в Украйна се предвиждат големи битки. Очевидно американски танкове не трябва да се очакват в този момент, пише в японски анализ.

Всъщност все още дори не е решено как американските танкове изобщо ще бъдат изпратени в Украйна. Вашингтон и Варшава се споразумяха за покупката на 250 M1A2 Abrams от 2025 до 2026 г. През януари тази година полският министър на отбраната подписа договор за закупуване на втора партида от 116 единици. Така САЩ получиха голяма поръчка за този танк. Ако говорим за производството на ново оборудване, тогава американският военнопромишлен комплекс ще се изправи пред трудната задача да организира допълнителни производствени линии. Ако по-голямата част от танковете бъдат взети от складовете, американската военна индустрия все пак ще трябва сериозно да се напрегне, за да попълни изпразнените складове.

И не са само самите танкове. Очевидно в Съединените щати много жизненоважни въпроси на материалната поддръжка на оборудването все още не са решени - например проблеми със същите ремонтни и евакуационни превозни средства, боеприпаси, спомагателно оборудване, "пакети" за обучение и много други. Министър Уормут заяви, че армията просто ще представи своите възможности и ще изчака окончателното решение на президента Байдън.

На годишнината от началото на инвазията на Путин в Украйна много западни страни обявиха една след друга, че ще доставят на Киев своя бронирана техника, включително танкове, предимно немско производство ("Леопард"). Това стана световна новина и беше представено като своеобразен пролог към началото на нов етап от военната помощ за Украйна.

ОЩЕ: "Извинете, накъде е Москва?": Украинският военен министър от първия танк Leopard 2, пристигнал в страната (ВИДЕО)

Може ли войната в Украйна да доведе САЩ до оръжеен дефицит?

Конфликтът в Украйна разкри неспособността на военнопромишления комплекс на САЩ бързо да увеличи производството на много видове оръжия ...

Много западни политици и експерти твърдят, че това може допълнително да провокира Москва към активни военни действия. Тук има още един нюанс. Досега на Русия в Украйна се противопоставяха предимно танкове Т-72 съветско производство, сред които значителна част бяха от Източна Европа. Необходимостта от замяната им със съюзническа техника означава ли, че украинският танков парк не е достатъчен и защо - защото трябва още или защото е много намалял? И че тази моделна гама в западните страни е изчерпана? Но това са хиляди бойни средства! Или има нежелание да се дават повече останали съветски танкове ...

От руска гледна точка, производството на новите танкове в Украйна, откъдето и да идват, само засилват необходимостта от укрепване и разширяване на бронираните ѝ сили. Москва не вижда голяма разлика между това кои танкове се използват от въоръжените сили на Украйна и кои подлежат на унищожаване – от източен или западен произход.

Дали западните страни сами си създават пречки пред доставката на танкова техника за Украйна? Във всеки случай така изглежда непоследователността в техните позиции и реални действия, която наблюдаваме днес. А обясненията на политиците им звучат по-скоро като някакво оправдание за несигурността. Остава фактът, че след сензационната новина за окончателното решение на съюзниците да изпратят танкове на Украйна, няма съобщения за увеличаване на темпа на тези доставки, ако изобщо има такива.

Вероятно има и друга причина за бавното темпо в реалните доставки на западни танкове за Украйна. САЩ и други членове на НАТО със сигурност се опасяват, че те ще започнат да попадат в ръцете на Русия. Овладяването на вражески оръжия винаги е било и остава обичайна практика във всеки военен конфликт. Освен това плененото се използва широко не само за изучаване, а в някои случаи и за копиране на най-добрите характеристики на вражеските оръжия, както и за ремонта им и включването им в собствените въоръжени сили.

Въпреки че би било добре Украйна да разположи ново мощно оръжие на фронтовата линия, в действителност това е свързано с огромни трудности: съществуват рискове те да бъдат заловени от руската армия, внимателно проучени и използвани за разработване на подходящи мерки за противодействие.

Компаниите, които останаха в Русия - не могат или не искат да напуснат? (СНИМКИ)

Не всички западни компании си събраха багажа и напуснаха Русия с избухването на военните действия в Украйна. Стотици от тях продължават...

За Русия разполагането на танкове западно производство в Украйна е шанс да се сдобият с образци. Предприемачи, губернатори и дори канали в Телеграм обещаха големи награди на войниците от руските въоръжени сили за залавянето на най-новите бойни средства. И бъдете сигурни: има повече от достатъчно желаещи ловци за такива апетитни награди!

ОЩЕ: Известен със скъперничеството си руснак дава премии за унищожени танкове "Леопард" и "Ейбрамс"

Дори западни танкове да влязат в Украйна, те ще бъдат използвани много ограничено. И на танкистите ще започнат строго да указват как да ги използват.

Лондон пръв обяви доставката за Киев на танкове Challenger 2. Британски и украински служители сериозно обмислят стъпки за предотвратяване на пленяването им. Ще бъдат взети максимални мерки за избягване на тяхното обкръжаване, камо ли пленяване от руските войски. При никакви обстоятелства танковете не могат да бъдат изоставени на бойното поле, ако получат сериозни повреди. Вече се планират специални операции за повторно завладяване на пленените от руснаците Challenger 2 и незабавното им евакуиране от бойното поле с участието на частни военни компании.

Да, наистина, Challenger 2 има много тайни. Преди всичко те включват керамично-метална композитна броня, така наречената броня Chobham*, чийто състав и технология не са известни дори на западните съюзници на Лондон. Разбира се, британците се страхуват от разкриването на тези тайни от руските инженери.

Пенсиониран френски генерал: Западните танкове няма да помогнат на Украйна да бие Русия

Танковете бяха "коз" преди, когато атакуваха внезапно. Днес фронтовата зона е твърде добре видима заради дронове и сателити. Това означ...

Танковете, които други западни страни искат да доставят на Киев, не са модерни модели. Вероятно държавите-доставчици също се страхуват от пленяването им от руските войски. Най-новата версия на танка M1 Abrams в армията на Съединените щати е SEPv4. Но моделът, който се планира да бъде прехвърлен в Украйна, е SEPv2, тоест е две поколения по-стар от SEPv4. Берлин ще предостави на Киев не най-новия Leopard 2A7, а предишното поколение 2A6. Но дори и този стар Leopard 2A6 крие някои тайни. Следователно, действителното му бойно използване може да бъде подложено на същите сериозни ограничения, както британския Challenger 2.

Вероятно по същата причина Москва все още не е решила да разположи масово в Украйна най-новия си танк Т-14 или тежката бойна машина на пехотата Т-15 от серията "Армата". Някои експерти твърдят, че руснаците също са водени от загрижеността да защитят своите важни военни тайни от Запада. Други пък казват, че Русия просто няма достатъчно на брой "Армата": Най-могъщият танк в света - Путин уж нямаше нужда от него, но нещата бързо се промениха (ВИДЕО)

По всичко личи, че надпреварата в сферата на истината и дезинформацията между враждуващите страни ще продължи.

* Chobham е неофициалното наименование на комбинираната (композитна) броня в европейските страни и САЩ. Оригиналната версия, която е дала името на този тип броня, е разработена през 60-те години на миналия век в Центъра за изследване на танкове, разположен в град Чобъм (оттук и името) в графство Съри, Англия.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари