Нарушенията в "Пирогов" са за 140 минимални заплати

4090
Нарушенията в "Пирогов" са за 140 минимални заплати

Сигналът в СГП, след който е образувано досъдебното производство за "Пирогов", е постъпил на 18 юни. Той е бил адресиран до главния прокурор от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и е бил придружен с доклад от административна проверка в "Пирогов".

Това заяви говорителят на СГП Румяна Арнаудовал

Прокурорът е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител, както бе съобщено още вчера от обвинението, за 2 престъпления. Едното от тях е длъжностно присвояване на пари в особено големи размери и случаят е особено тежък. Второто е за безстопанственост, който случай също е особено тежък, а от безстопанствеността са произлезли значителни щети. Към момента държавното обвинение все още не може да посочи конкретни суми. Това ще го докаже разследването, заяви Арнаудова.

Тя уточни единствено, че особено големи размери е повече от 140 минимални работни заплати. "Според прокурора, не са достатъчно данните, които да сочат конкретно лице, извършило престъплението". Така Арнаудова обясни защо делото се води срещу неизвестен извършител. Това също ще се уточнява от разследването. В доклада, който е приложен към сигнала на здравния министър, пише за финансови нарушения, а според прокурора са настъпили щети и са присвоени парични суми. Законовият срок за приключването на досъдебното производство е 2 месеца, но той може да бъде удължаван.

От "Пирогов" все още не коментират установените нарушения. Оттам излязоха с прессъобщение във връзка с приключилата проверка от Министерството на здравеопазването. В съобщението се казва, че в "Пирогов" работи почти месец екип от специалисти, чиито констатации и предложения за отстраняване на пропуските са изложени на над 150 страници".

"Би било несериозно и безотговорно да се неглижира трудът на специалистите, вместо да бъде оползотворен за благото на лечебното заведение и най-вече - за добрата лекарска практика. Изпълнителният директор и ръководният състав на болницата имат нужда от технологично време за отстраняване на слабостите, след която са длъжни да информират принципала на "Пирогов". Едва тогава бихме могли да коментираме резултатите от извършената проверка", заявяват от болницата. По повод уволненията, от "Пирогов" уточняват, че не могат да коментират думите на министъра на здравеопазването.

"Дали ще има уволнени от директора служители, ще бъде решено, след като изпълнителният директор и ръководството на болницата се запознаят внимателно с доклада. За извършените промени медиите ще бъдат информирани своевременно", съобщават още от "Пирогов".

Редактор: Петър Проданов

"Пирогов" мълчи

В "Пирогов" работи почти месец екип от специалисти, чиито констатации и предложения за отстраняване на пропуските са изложени на над ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com