Нелегални имигранти влизат у нас, криейки се в товарните влакове

5607
Нелегални имигранти влизат у нас, криейки се в товарните влакове

Нов метод за нелегално пресичане на държавната граница докладват от „Гранична полиция” - чрез използване на товарни влакове. Това става ясно от отчета на регионалната дирекция в Смолян за свършеното през 2011 г.  Задържани са 61 лица, опитали да влязат в страната именно по този начин. Нарушителите се укриват в превоза или в шасито на товарните вагони на влаковете, преминаващи през жп гара Кулата, предаде КРОСС.

Дейността по противодействие на нелегалната миграция продължава да е основна за РДГП-Смолян. През изминалата година са задържани 288 лица, граждани на трети страни /извън ЕС/. На “Зелена граница“ са задържани 128, а на ГКПП 160 емигранти. 

Най-голям е броят на задържаните афганистанските граждани – 85 лица, следвани от тези на Ирак /55/ и на Пакистан /43/.

Чрез допълнителни гранични проверки и съвместни акции с териториалните структури на Агенция “Митници” и ГДБОП, са задържани близо 6 млн кутии цигари и 1 300 литра алкохол без акцизен бандерол. Установени са 295 лица, извършили контрабанда или незаконно разпространение на акцизни стоки. 

Най-използваните способи за контрабанда на цигари е посредством товарни камиони, чрез използване на “тапа” от официално декларирана стока или укриване на стоката в конструктивните кухини на леки автомобили. Активната работа по неутрализиране на този вид престъпна дейност на ГКПП накара организаторите да се ориентират към трафикиране на контрабандната стока през “зелена граница”. За целта се използват черни пътища и проходими райони в непосредствена близост до линията на ДГ. През годината са задържани близо 700 000 кутии цигари, контрабандирани през “зелена граница”.

Анализа на резултатите показва, че през 2011г. през ГКПП по българо-гръцката граница са преминали с 20 %, повече лица и 25 % повече МПС, сравнено с 2010г. 

През годината за постигнати високи резултати в служебната дейност са наградени 316 служители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com