Няма опасност за хората заради пожара на Витоша

3866
Няма опасност за хората заради пожара на Витоша

Гасенето на пожара във Витоша продължава. Тази сутрин повече от 220 души са на мястото на пожара. Това заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той уточни, че общо около 350 души от Бистрица и Железница създават организация за включване днес в гасенето на пожара. Хеликоптерите по план започнаха в 7 ч. да гасят. Успяхме почти на 300 м да стигнем до пожара в тази тежка местност с техника. Добрата новина е, че няма промяна в площта на пожара. Съвсем малко изменение има в посока надолу по склона, но към дерето не създава проблеми.

Най-тежката точка горе високо яката на пожара успяхме да задържим през нощта и не е обхванала нови борови насаждения. Тази сутрин времето е благоприятно. Прогнозата днес е за силни ветрове, които предполагам, че около обяд ще създадат проблеми на нашите колеги, заяви Николов.

Комисар Николов каза още, че е реалистично пожарът да бъдат заграден и да са сигурни до края на деня да обявят, че пожарът е овладян и че няма да се разпространява повече. "Но това не значи, че ще бъде загасен напълно. Далечната маса е значителна по обем и вероятно с дни ще продължи да гори и да пуши", обясни комисар Николов. Той подчерта, че хубавата новина е, че няма никаква опасност за населените места, както от дима, който се отделя, така и от разпространението на пожара.

"Много техника е съсредоточена, това са високопроходими машини на горските стопанства, наши също, булдозери, които имат за задача да проправят пътища за противопожарната техника", отбеляза комисар Николов. Той благодари на всички доброволци, които са успели да се включат. "В една такава ситуация ако всички се явят се създава суматоха, а ние не можем да ги пуснем горе, без да проведем подробен инструктаж. Към момента е създадена добра организация и очаквам следобед резултати", поясни комисар Николов.

Продължава работата на вертолетите, които вчера извършиха над 32 водохвърляния над огнената стихия. В района на инцидента от 06.00 часа тази сутрин работят пожарникари от столицата, полицаи, работници от горските стопанства, служители от Столичната община, доброволци от близките населени места и от OffRoad. Осигурена е гасителна и високопроходима техника, резачки и допълнителни количества лопати за ръчно гасене.

Преди да започнат работа доброволците бяха инструктирани за спазване мерките за безопасност. В района бяха допуснати само гасачи с екипировка, на които бяха раздадени противопрахови маски. Щабът има готовност за пренасочване на екипи на ГДПБЗН от Софийска и Пернишка област и включването им в гасенето на пожара резерват "Бистришко бранище".

В гасенето на пожара са включени и два вертолета Ми-17 и единадесет военнослужещи от състава на 24-та авиационна база Крумово. Само за вчера тези вертолети са хвърлили над 100 тона вода над мястото на пожара. Командири на екипажите на двата вертолета са бригаден генерал Златко Златев и полковник Евгени Белкинов.

Припомняме, че вчера в ранния следобед голям пожар пламна във Витоша в местността Бистришко бранище. Пожарът се намира в източната част на планината и може да се види от високите етажи на сградите в София. Вътрешният министър Цветан Цветанов вчера обясни, че все още не са ясни причините за възникването на пожара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com