Новини или Novini - картината на печата за 16 май

4171
Новини или Novini - картината на печата за 16 май
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от днешния 16 май.

В. "Сега"

Прокуратурата внезапно се заинтригува от сметките на политиците в чужбина, гласи една от водещите новини на изданието. В тази графа влизат близо 6000 души - президент, министри, депутати, магистрати, шефове на агенции и комисии, кметове, шефове на БНБ, НОИ, митници, НАП, ръководители на специални служби, областни управители, ръководства на политически сили и др. Изисканата информация засяга притежавани и недекларирани банкови сметки, недвижими имоти, друго имущество на значителна стойност, участия в търговски дружества, включително офшорни компании, инвестиции в чужбина, пише оше изданието.

В. "Монитор"

Медията се спира на актуалния проблем с тол таксите. Внедряването на системата може да бъде отложена с шест месеца, обяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Превозвачи и представители на транспортни фирми да се срещнат с премиера, за да обсъдят колко да струват тол таксите. Ще се обсъждат обхватът на пътищата и размерът на таксите. “Подробности по отношение на тарифите ще станат ясни след срещата, а компромисът ще бъде някъде по средата”, добави Нанков. Той обясни, че прогнозите за поскъпване на услуги са спрямо данните, изготвени от консултанта Световна банка. Превозвачите се оплакват от липсата на изградени рамки с камери за контрол на трафика, както и от готова пътна карта с кои пътища ще бъдат обхванати от тол таксите. По план тол системата ще обхваща 10 800 км. Но браншът иска намаляване на обхвата на таксуването и осигуряването на алтернативни маршрути, защото главната цел на системата е обхващането на транзитния трафик.

В. "24 часа"

Щансовете на Кристалина Георгиева да наследи Жан-Клод Юнкер са основна тема във вестника. Потенциалните кандидатури били обсъдени на срещата на върха в Сибиу, Румъния, през миналата седмица. Запознати са споделили пред “24 часа”, че основните мотиви за потенциалната номинация на българката били три. С избора на представител от Източна Европа Брюксел цели да потуши антиевропейските настроения в най-бедните държави - свои членове. Вторият мотив за възможната кандидатура от Източна Европа се свързва с конкуренцията между Франция и Германия за важния пост. Битка между двете велики сили би изострила допълнително отношенията в съюза. Ако обаче постът се повери на неутрален човек, двете държави получават възможност да се споразумеят за останалите два важни поста. Като трети мотив, вече за избора тъкмо на Кристалина Георгиева, източниците ни посочват това, че Брюксел не иска точно в този момент каквито и да е сътресения около рокадите по върховете За целта повечето овластени да вземат решения били единодушни, че им трябва човек с опит в Еврокомисията.

В. "Труд"

Вестникът обръща внимание на новина от международния печат. Украйна въведе нови икономически санкции срещу Русия, с които забранява внасянето на някои стоки. Новината беше обявена от премиера на страната Владимир Гройсман. Вицепремиерът Степан Кубив добави, че забраната важи за „промишлени стоки, продукти от селското стопанство, превозни средства и др.“. Решението е с цел да се спре изтичането на финансови средства към „страната агресор“. Според Кубив това ще помогне и за откриването на нови работни места в Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com