Новините: Най-важното за деня, 27 юни

3811
Новините: Най-важното за деня, 27 юни
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 юни.

ПРЕЗИДЕНТЪТ ОБЯВИ КОГА ЗАПОЧВА КОНСУЛТАЦИИ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО

Държавният глава Румен Радев ще проведе днес и утре (27 и 28 юни) консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. Те ще се проведат в президентската институция.

КИРИЛ ПЕТКОВ И "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" НЯМА ДА СЕ ЯВЯТ НА КОНСУЛТАЦИИТЕ ПРИ ПРЕЗИДЕНТА

От "Продължаваме промяната" няма да се явят на консултациите при държавния глава Румен Радев. Това научи репортер на Аctualno.com. Те бяха насрочени за 13:00 часа днес, но изглежда президентът ще трябва да почака, за да разговаря с представителите на най-силно представената партия в парламента.

И БСП ОТРЯЗА РАДЕВ ЗА КОНСУЛТАЦИИТЕ ЗА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО

БСП също няма да се появи на обявените от президента Румен Радев. Информацията беше потвърдена от източници на Actualno.com, а малко по-късно БСП я публикува и на официалния си сайт.

БОРИСОВ: НЯМА ДА ИМ ИГРАЯ ПО СВИРКАТА И НЯМА ДА СЕ ОТТЕГЛЯМ

"ГЕРБ си има лидер, избран преди 3 месеца. Аз съм се дръпнал от депутатството, да не дразня, предложил съм кабинет без мое участие. Оттук нататък да им играя по свирката, да оставя една силна партия да стане брошка на "Продължаваме промяната" като Демократична България, няма да стане. Категорично избори". Това заяви пред в. "Сега" лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

"ГАЛЪП": НАД 50% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ ОДОБРЯВАТ СВАЛЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО

50.5% от българите не одобряват свалянето на правителствотоса, 48.1% са на противоположното мнение. Това показват данните от експресен телефонен сондаж сред представителна извадка от 800 души на "Галъп Интернешънъл", проведен между 23 и 25 юни.

ДЪРЖАВАТА АБДИКИРА ОТ КОВИД – ВЕЧЕ НЕ ЗНАЕМ ПРЕЦИЗНО КАКВО СЕ СЛУЧВА

В България винаги се е тествало малко за коронавирус (Ковид). А сега, след като Министерството на здравеопазването (МЗ) и НЗОК отнеха на общопрактикуващите лекари да дават направление за безплатно PCR изследване (плаща се от държавата т.е. НЗОК на база бюджета на Касата, който се формира от данъците и здравните осигуровки на българите), PCR тестовете рязко намаляха. Това каза пред Actualno.com доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на катедра "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

ПРОФ. РАДКА АРГИРОВА: ЩЕ ВЪРНЕМ МАСКИТЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ, НАЕСЕН НИ ОЧАКВА НОВА ВЪЛНА

Дистанцията, дезинфекцията и маските най-вероятно ще се върнат по-късно през септември месец. Септември или октомври месец ще има нов вариант. Това заяви пред bTV вирусологът и съветник на премиера по здравните въпроси проф. Радка Аргирова.

НОВИЯТ НИ ПОСЛАНИК В САЩ: ЩАТИТЕ ИСКАТ РЕШЕНИЕ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, ПОЧВАТ ДА ПРАВЯТ НАШИТЕ F-16

"САЩ искат България и Македония да решат проблема, тъй като и двете страни са съюзници на НАТО и са приятелски страни на Америка. Едно нещо е сигурно - в САЩ вече на България се гледа на страна, която е направила отстъпки и съответно очаква и Македония да ги направи".  Това заяви новият ни посланик в САЩ Георги Панайотов по БНТ.

РУСИЯ ФАЛИРА, КРЕМЪЛ НЕ ОСЪЩЕСТВИ ДЪЛЖИМИ ПЛАЩАНИЯ ПО ДЪРЖАВНИ КНИЖА

 

За пръв път от над един век насам Русия е във фалит - т.е. не извърши плащане по външния си дълг, което за последно се е случвало при Болшевишката революция (1918 година). Причината – руската държава не е успяла да покрие плащания по свои държавни облигации от около 100 млн. долара, които изтекоха на 27 май, съобщава американската информационна агенция Bloomberg. Крайният окончателен срок за плащане на падежите изтече в полунощ т.е. на 26 юни.

РУСКАТА АРМИЯ ХВЪРЛЯ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, КАКВОТО ИМА, ЗА ДА ПРОБИЕ В ДОНБАС

 

Фокусът на военните действия между Украйна и Русия продължава да е районът на Северодонецк и Лисичанск.

РАЗСЕКРЕТИХА ПОСЛЕДНИЯ РАЗГОВОР НА МАКРОН С ПУТИН ТОЧНО ПРЕДИ ВОЙНАТА

 

Един от последните телефонни разговори на френския президент Еманюел Макрон с руския държавен глава Владимир Путин, състоял се в навечерието на руската офанзива срещу Украйна, беше публикуван без съкращение на страниците на Le Figaro. На моменти доста напрегнатият 9-минутен разговор е включен и в документален филм, който ще бъде излъчен по френската телевизия France 2 на 30 юни.

ЧЕШКИ АНАЛИЗ: ГЕРМАНИЯ ОБЕЩАВА, НО НЕ ДОСТАВЯ НЕОБХОДИМИТЕ НА УКРАЙНА ОРЪЖИЯ

Миналата сряда, почти четири месеца след началото на руската инвазия в Украйна, германците обявиха първата завършена доставка на 7 броя самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000. Това обаче не се отрази особено на вече създаденото впечатление, че западните ни съседи са страхотни да развяват украинското знаме, но в действителност могат да направят малко. Така започва анализ на Милан Водичка за чешкото издание iDNES.cz. 

РАЗСЛЕДВАНЕ: КЪДЕ РУСИЯ ИЗНАСЯ ОТКРАДНАТОТО УКРАИНСКО ЗЪРНО

 

Кризата с блокирания износ на украинско зърно заплашва света с глад. Руските сили от известно време насам са обвинявани, че крадат зърнени култури от украинските фермери в окупираните райони, както и торове и оборудване. Разследване на BBC, включващо сателитни снимки и разговори с местни производители, показа къде отива откраднатото зърно.

ЗАЩО Е БЕЗСМИСЛЕНО ДА СЕ ПРЕГОВАРЯ С ПУТИН

Писателят Джонатан Лител е автор на романа "Доброжелателните", с който печели наградата "Гонкур" и "Чечня. Трета година", посветена на режима на Рамзан Кадиров. Между 1994 и 2001 г. работи за международната хуманитарна организация Action Against Hunger, като участва в мисии главно в Босна и Херцеговина, но и в Чечня, Демократична република Конго, Сиера Леоне, Кавказ, Афганистан и Москва. През януари 2001 г. е жертва на засада в Чечня, по време на която е леко ранен. Представяме ви анализа му за войната в Украйна, публикуван в Corriere della Serra.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com