Разследване: Къде Русия изнася откраднатото украинско зърно

7462
Разследване: Къде Русия изнася откраднатото украинско зърно
Снимка: iStock

Кризата с блокирания износ на украинско зърно заплашва света с глад. Руските сили от известно време насам са обвинявани, че крадат зърнени култури от украинските фермери в окупираните райони, както и торове и оборудване. Разследване на BBC, включващо сателитни снимки и разговори с местни производители, показа къде отива откраднатото зърно.

ОЩЕ: Войната на Путин в Украйна е колониална, а светът е заплашен от нов Гладомор

Украйна: Русия да спре ужасната "игра на глада"

Украйна призова лидерите на страните от Африка да подкрепят Киев във войната му с Русия и да окажат натиск върху Москва да разреши изно...

Голяма част от него се превозва с камиони до жп гари, които след това го пренасят с влакове до Крим. Оттам зърното лесно се връща към континентална Русия или се изнася в чужбина, като се смесва с руско зърно на кораби в морето.

Британското издание разказва историята на украински фермер, чието име не се споменава, който описва как за 4 месеца война загубил бизнеса си, граден в продължение на 25 години. „Те откраднаха зърното ни. Разрушиха помещенията ни, унищожиха оборудването ни“, казва той. Допълва, че руските сили вече са окупирали 80% от десетките хиляди хектари, които обработва, и ги обвинява в кражба на зърно в промишлени мащаби.

Камери за видеонаблюдение от един от обектите са заснели момента на пристигането на руснаците. Един от войниците забелязва охранителна камера и стреля по нея, но пропуска.

Камионите със зърно са откраднати, а според цитирания фермер на няколко от тях са поставени GPS проследяващи устройства. На база на данните от тях BBC проследява превозните средства, които се отправят на юг – към полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г. GPS-данните показват, че и двата камиона са спрели в близост до складова база, определена като място за разтоварване и съхранение на зърно. Тя се намира в кримския град Октябърск. На спътникова снимка на Maxar от 14 юни 2022 г. се виждат редица камиони на пътя до съоръжението. (Всички снимки може да видите тук).

ЕС: Руската блокада на украинско зърно е военно престъпление

Руската блокада на милиони тонове украинско зърно е „истинско военно престъпление“. Това обяви ръководителят на външната по...

Базата е близо до жп линия, която може да се ползва за транспорт на зърното в Русия или до пристанища в южната част на Крим. Върху покрива на склада е изобразен и символът Z, с който руснаците отбелязват инвазията в Украйна.

Камионите, за които BBC има данни, се насочват към континенталната част на Руската федерация.

Много е трудно да се проследят отделни пратки с крадено зърно, но налице са редица доказателства, че голяма част от него отива най-напред в Крим, отбелязва изданието. Сателитните снимки на два ключови входни пункта – при Чонхар и Армянск, говорят красноречиво. Там се вижда струпване на превозни средства, които биха могли да се използват за транспортиране на зърно и други продукти. При единия пункт може да се забележи дълга опашка от камиони с дължина над 5 километра, заснета на 17 юни 2022 г.

Това ниво на автомобилен трафик към Крим е необичайно, защото Украйна няма достъп до района от 2014 г. насам. Износът на страната се е концентрирал от други ключови точки. Възможно е част от обема на трафика да се обясни с това, че празни камиони се връщат от окупираните райони, след като са снабдили с доставки руските войници. По-вероятно е обаче много от тях да превозват зърнени култури, слънчогледови семена или торове, взети от украинските земеделци.

На 21 юни Maxar заснемат сателитна снимка над гр. Джанкой в Крим, на която се виждат редица камиони, чакащи на пътя до склад за зърно и близо до свързаната с него железопътна гара. Кадрите показват товарни влакове с вагони за превоз на зърно. Тези влакове са свързани с пристанищата на Севастопол и Керч, откъдето продукцията се отправя към Русия или в чужбина.

Дунав - спасителният пояс за украинския износ на зърно

В украинското пристанище Измаил, на река Дунав, която бележи границата с Румъния, редици от камиони, пълни със зърно, стоят на опашка. ...

"Първо извозват зърното до анексирания Крим, откъдето го транспортират до Керч или Севастопол, след което товарят украинското зърно на руски кораби и те отиват в Керченския проток", казва Андрей Клименко - експерт в Института за черноморски стратегически изследвания в Киев, който редовно наблюдава движението на корабите около Крим. "Там, в Керченския проток (б.а. - между Крим и Русия), прехвърлят зърното от малки кораби на кораби за насипни товари, където то се смесва със зърно от Русия. Или в някои случаи плават до този район само за да създадат впечатление, че товарят руско зърно“.

По думите му, продукцията след това се изнасяла с руски сертификати и се твърдяло, че е изцяло руско. Най-честите дестинации са Турция и Сирия. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че са проучили твърденията за пренесено в страната украинско зърно, но досега не са открили никакви доказателства. „Видяхме в регистрите, че изходното пристанище на корабите е в Русия, произходът на стоките е Русия“, каза той.

Сателитните снимки от зърнения терминал "Авлита" на пристанище Севастопол в западната част на Крим показват висока активност през целия юни. На редица кораби е натоварен материал, който е с цвета на зърно. BBC са разгледали сателитни кадри от същия терминал от последните няколко години и са направили заключение, че сега има необичайно висока активност. "В Крим не се отглежда много зърно за износ", казва Мария Богонос - експерт по селскостопанска политика в Киевското училище по икономика. Освен това за Русия не би имало географски смисъл да използва Севастопол за износ на собственото си зърно.

Майк Лий - експерт по земеделие в Green Square Agro, обаче казва, че определени количества от зърното, идващо от Крим, може да е част от изостанала миналогодишна реколта, задържана на склад заради войната. "Крим е под руски контрол, но веригите за доставки са засегнати и там", твърди той.

Една много интересна част от разследването на BBC е свързана с корабите, които изключват проследяващите си устройства. Американските и украинските власти и съобщения в медиите посочват 9 кораба от Крим, за които се смята, че са превозвали крадено украинско зърно в чужбина. Използвайки данни от Lloyd's List Intelligence, журналистите проследяват тези плавателни съдове по време на пътуванията между Крим и пристанищата в Турция и Сирия от април насам. Става ясно, че корабите са използвали измамни практики - изключвали са бордовите си проследяващи устройства, когато са влизали в Черно море или когато са се движили около Керченския проток близо до Крим.

Недостиг на пшеница очаква света през следващите 3 години

Войната в Украйна ще създаде глобален недостиг на пшеница за поне три сезона напред. Това обяви министърър на земеделието на Украйна Ни...

Когато GPS-устройствата отново се включат, корабите плават на юг и много от тях съобщават за по-малка дълбочина на водата, което предполага, че са взели товар по време на прекъсването на проследяването. BBC картографира пътуванията на три кораба - Matros Pozynich и Sormovskiy 48, собственост на две компании в Русия, както и Finikia, собственост на сирийската Главна морска администрация.

Снимки от Maxar показват Matros Pozynich в Севастопол в средата на май. По време на въпросното пътуване той е плавал до Керченския проток, спрял е на транспондера за пет дни и след това се е появил отново на стотици мили на юг в Черно море. По-късно е заснет в сирийското пристанище Латакия, но системата му за проследяване е изключена. Съгласно Конвенцията на ООН за безопасност на човешкия живот в море (SOLAS), корабите трябва да имат включени проследяващи устройства по всяко време, освен ако това не представлява заплаха за тяхната безопасност и сигурност - например от пиратство.

Отделно разследване на руската и украинската редакция на BBC показва, че в някои случаи руснаците принуждават украинските фермери да продават зърно на цени, значително по-ниски от пазарните, както и да подписват документи, за да докажат, че то е закупено "законно". Фермерите казват, че трябва да приемат ниските цени, тъй като нямат алтернатива – трябва да купуват гориво и да плащат на работниците.

Според адвоката по международно право Емили Потъл тези действия могат да нарушат Женевската конвенция и правилата на Международния наказателен съд за окупационните сили.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа