Новините: Най-важното за деня, 30 ноември

3687
Новините: Най-важното за деня, 30 ноември
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 30 ноември:

"ГАЛЪП": НОВИТЕ МЕРКИ ПО-СКОРО СЕ ПРИЕМАТ ДОБРЕ

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете. Обществото обаче продължава да изглежда объркано. Не е малка популярността и на алтернативните прочити на ситуацията. Неяснотата за перспективата води и до сериозни дялове на свидетелства за психични проблеми и травми. Не е ясна и картината на настроенията по отношение на ваксините. Но ако се имат предвид обичайните невисоки нива на ваксиниране у нас – няколко процента – сега измерените над две пети готовност, са всъщност сериозен дял.

ЧУДОДЕЙНО ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА – НОВА НАДЕЖДА ИЛИ НОВ ПР?

Има ли едно лекарство, което може да се окаже в голяма степен така чаканата панацея срещу COVID-19? Поне засега няма такъв чудодеен лек, но един препарат изглежда почва да се откроява. Става въпрос за лекарството "Ивермектин", което обаче основно се употребява във ветеринарната медицина - например за лечение на краста. В България за хора се предписва единствено под формата на крем – за лечение на възпалителни лезии, при розацея и няма разрешен за употреба лекарствен продукт за перорално приложение. Това пише в свой материал от 27 ноември, 2020 година сайтът OFFNews, позовавайки се на официални отговори на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР С НОВА ЗАПОВЕД: ЗАБРАНЯВА ВЛИЗАНЕТО В БЪЛГАРИЯ ДО КРАЯ НА ЯНУАРИ, С НЯКОЛКО ИЗКЛЮЧЕНИЯ

Нова заповед на здравния министър забранява влизането в страната, с няколко групи изключения. Сред тях са прибиращите се от чужбина български граждани, които се връщат за Коледа и Нова година. Трябва им обаче отрицателен PCR тест ако първоначалната им точка на пътуване е трета страна, тестът трябва да е издаден в последните 72 часа. Заповедта влиза в сила от 1 декември 2020г. - утре, до 31 януари 2021г. Документът е публикуван на 27 ноември, в петък.

ЗАМ.-ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР КАТЕГОРИЧНО: КПП-ТА НЯМА ДА СА НЕОБХОДИМИ

Няма да бъдат необходими КПП-та като евентуална ограничителна мярка, ако тези в момента не подействат. Това каза пред btv зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов. "Мерките в момента са достатъчно добри и балансирани от гледна точка на това да се запази живота и здравето на хората, а и да се даде въздух на икономиката да работи. Смятам, че балансът е добър и се надявам след две седмици мерките да дадат добър резултат - да намалеят случаите на починали и заразени. В Националния оперативен щаб има учени и медици и след като те са решили сега да го направят, значи е правилно. Мерките са достатъчно добри. Ние трябва да вярваме на нашите специалисти", категоричен бе Балабанов.

ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ МИНИСТЪР: УДЪЛЖАВАМЕ УЧЕБНАТА ГОДИНА С 2 СЕДМИЦИ

Между 35 000 и 40 000 деца според данни от пролетта няма да се включат ефективно в дистанционното обучение. Над 10% са децата, които не посещават учители и без дистанционно обучение. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Две седмици през юни ще учат допълнително, посочи образователният министър. Според него, ще се заложи при по-малките на изпълнение на проекти по вече взет материал т.е. проектни дейности. "Учителите правят максимум усилия за компенсаторно обучение", увери министърът пред Нова телевизия.

НСИ: ПОКАЗАТЕЛЯТ ЗА БИЗНЕС КЛИМАТ СПАДА С 4,1 ПУНКТА

През ноември 2020 г. стопанската конюнктура в страната се оценява като неблагоприятна. Общият показател на бизнес климата намалява с 4.1 пункта спрямо нивото си от октомври, като понижение на показателя е регистрирано в строителството и търговията на дребно, съобщават от Националния статистически институт(НСИ).

"ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС" ЗА БЪЛГАРИЯ: СТАНА ЧАСТ ОТ "НЕУДОБНИЯ ОТБОР НА ЕВРОПА"

България се присъеди към групата на неудобните в Европа, отбелязва британският ежедневник The Financial Times в обширен материал, посветен на проблемите на официална София. Политическите трудности на българския премиер Бойко Борисов повдигат трудни въпроси пред Брюксел и други страни от Европейския съюз. От редакцията припомнят за инцидента, при който опозиционният политик Христо Иванов излъчваше на живо в социалната мрежа „Фейсбук“ от вила на брега на Черно море, когато трима неизвестни потопиха него и други двама активисти във водата. Българският опозиционен политик продължи да снима, когато агенти на тайните служби заплашиха, че ще потопят лодката, довела участниците в кампанията до имота, за който е известно, че се използва от Ахмед Доган, една от водещите фигури в страната.

ЕВРОПА ПРЕД "АВТОРИТАРЕН КАПАН", ЗАРАДИ БЕЗСИЛИЕТО НА ЕС ПРЕД УНГАРИЯ И ПОЛША

Отказът на Унгария и Полша да следват принципите на върховенството на закона и неспособността на ръководството на Европейския съюз да ги принуди да се съобразят с основните принципи на членство в Блока отново вкарват Европа в задънена улица и я водят до разцепление, коментират в редакцията на френския национален ежедневник Le Monde, цитиран от Агенция "Фокус". Досега всички опити на либералите да се противопоставят на авторитарните лидери само са допринесли за укрепването на националистическите идеи на континента и скоро те могат да проникнат в самото сърце на страните-основателки на ЕС, предупреждава вестникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com