Обилното снеготопене създава проблеми

5805
Обилното снеготопене създава проблеми
Най-тежка е ситуацията в областите Хасково, Враца, Пловдив и Пазарджик

Рязкото повишаване на температурата и обилното снеготопене създаде проблеми на редица места в страната. Това съобщиха от оперативния щаб на "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-тежка е ситуацията в областите Хасково, Враца, Пловдив и Пазарджик, каза главен инспектор Тодор Бързилов пред БНР.

В момента в област Хасково работи областният кризисен щаб, където се контролират всички действия по недопускане излизането на води от реките и преливащите микроязовири за населените места.

В Пловдивска област също е по-тежка обстановката в общините Садово и Първомай. Нямаме преливания на реки и преливания на микроязовири, а имаме покачване на водите вследствие на обилното топене в по-ниските части на двете общини.

По-тежка беше ситуацията от сутринта в селата Попинци, Поповица, Селци, Избегли и Чуар. На местата, където е необходимо да се изграждат диги от инертни материали и чували с пясък, за да не се допусне заливането на населените места.

В област Пазарджик има наводнени няколко къщи в община Стрелча и най-важното, което е в района на село Гелеменово, имаше запушване на преливника на язовир "Таки дале". Бяха премахнати ледените късове от речното корито и започна да спада нивото на реката.

В област Враца, вследствие на силното снеготопене, се повиши нивото на язовира в с. Мраморен. Бяха предприети всички необходими мерки за недопускане преливането на язовира, осигурена беше допълнителна техника и беше прокопан път с трактор за отбиване на води, които идваха от съседни дерета към язовира за да не се допусне запълване на целия обем. В момента язовирът прелива през преливника.

Източник: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Все повече тийнейджъри работят
Все повече тийнейджъри работят

Увеличава се броят на издадените разрешения за работа на непълнолетни, сочат данните на Главна инспекция по труда (ГИТ). За първите пет месеца...