Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Приморско: Дългосрочната ни мисия е да подобрим облика и атмосферата на цялото Южно Черноморие

11 юни 2024, 17:00 часа • 4843 прочитания

Иван Гайков е кмет на община Приморско от 2023 г. Той е бакалавър по „Софтуерни технологии“ във Великотърновския университет и магистър по строителен инженеринг от ВСУ. Бил е общински съветник. Работил е в общинския отдел по ТСУ в първия и втория мандат на екскмета д-р Димитър Германов. Бил е директор на Общинско предприятие „Чистота и озеленяване“, след което преминал в частния бизнес. Управлявал е два семейни хотела и два ресторанта в Приморско. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за най-важните събития през лятото и най-важните проекти, които са в процес или в план за реализация.   

Г-н Гайков, преди месец правителството ви прехвърли безвъзмездно два имота с обща площ 14 012 кв. м. Вече актувани ли са като общински?

Не са актувани все още, но това е въпрос на техническо време, което така или иначе ще се случи. По-важното е, че вече планираме развиването на тази част от курортния град - носа на полуострова. Смятаме да обособим зони, които ще допринесат за повишаване на туристическия продукт, подобряване на инфраструктурата, осигуряване на паркоместа, спортни зони. Планира се там да бъде изграден и парк с достъп до прибрежната алея. До началото на следващия летен сезон ни предстоят доста задачи, за да реализираме това инвестиционно намерение за цялата територия. За нас е изключителна чест да придобием този имот. Не за мен като кмет, а за мен като жител на Приморско. Аз съм си играл там още докато беше поделение. За всеки, който обича Приморско, мястото има сантиментална стойност. Това допълнително води със себе си ангажираност, която следва да бъде реализирана в максимално пълноценен вид.

От кадастъра се вижда, че е имотите са точно до морето, но има и няколко сгради, какви са те?

Едната е полусрутена. Това е бившата кухня към поделението. Другата е незавършена, оставена е на груб строеж повече от 20 години. Те са негодни за експлоатация, опасни са. Мисля, че даже са и констатирани като такива и ще бъдат премахнати. На тяхно място ще бъдат изградени паркинги и спортни площадки. Не представляват проблем.

Правили ли сте изчисления на каква стойност ще е този проект?

Засега още нямаме количествено-стойностни сметки. Все още сме във фаза идеен проект, но това лято задачата ни е да финализираме количествените сметки, да изготвим проект, с който да кандидатстваме и да търсим финансиране. Средствата, които община Приморско генерира и може да разходва за инфраструктурни проекти, не са достатъчни за нуждите на двата курорта и на съставните населени места. Определено ще търсим програма, по която да кандидатстваме, за да осигурим финансиране. Още: Здравко Василев: Животът в стихията на морето може да превърне човека в истински моряк

Между другото, това няма да е единственият парк, който предстои да бъде реализиран в нашия курорт. В парк "Корията" планираме много красив еко парк, който има излаз към Дяволска река. Той ще съчетава и пикник зона, и зона за зелено училище, конна база за езда, велоалеи, места за разходка, зони за открито работно място. С всички тези начинания целим да предоставим възможност на нашите гости да посетят Приморско и да се потопят в магията на нашата природа. Ние имаме една от най-живописните и красиви природни дадености.

Къде се намира „Корията“?

Това е едно много красиво място. Като Сентръл Парк в Ню Йорк е - гора в града. Вътре в нея се потапяш, сякаш си в планина, а като излезеш, си на въжения мост и вече си в града. Много е достъпно, близко, същевременно пренася хората в едно сякаш друго измерение. Още: Здравният министър откри филиал на Спешна помощ в Приморско

Как стартира летният ви сезон?

Стартира обнадеждаващо. Предстои гостите да се насладят на богата културна програма, която за първи път ще се случи в Приморско. Върху нова сцена, която е на площада пред общината, всеки четвъртък, петък и събота ще има разнообразна програма от музикални и театрални изпълнения, фокуси, диджей програми, модни дефилета, всякакъв вид еntertainment, който ще допринесе за това гости и жители на Приморско да усетят една друга атмосфера, да останат с по-дълбоки, по-трайни впечатления от престоя си при нас. Надяваме се това да се превърне във визитна картичка на града и занапред да надграждаме тази културна програма, която ни е липсвала до момента. С г-н Тодоранов (Димитър Тодоранов - организатор на Арт събития в Царево, б.а.) планираме част от енергията на арт потока в община Царево да се прехвърли и към Приморско, за да намери почва тук и това да се превърне в цялостна тенденция за подобряване на туристическия продукт на Южното Черноморие. Тук не се концентрираме само върху развитието на един град, един курорт, една община. Идеята е в годините напред тенденцията да премине през повишаване на туристическия поток, подобряване на туристическия продукт за всяко населено място, подобряване на цялостния облик и атмосфера на Южното Черноморие. Това за нас е мисия в дългосрочен план.

С цел облекчаване на паркирането смятахте да въведете частични сини зони в Приморско и Китен, направихте ли го?

Да, но решението ще влезе в сила от 1 юли, защото текат срокове, които сме задължени да спазим по закон. Причината за въвеждането им е да се урегулира и да се даде възможност за свободно паркиране в най-натоварените части в курортните градове Приморско и Китен. Аз лично съм обнадежден, че тази мярка ще намери приложение и ще бъде широко приветствана. Надявам се да се появи необходимост от прилагането й и върху други улици. Междувременно изграждаме и няколко паркинга на входа на гр. Приморско. Предстои догодина да бъде изпълнен двуетажен паркинг именно на мястото, където Министерството на вътрешните работи ни прехвърли. В няколко части на града искаме да имаме буферни паркинги, които да поемат автомобилния трафик и да разтоварим уличната мрежа за по-голям комфорт на гостите ни. Още: Община Приморско: Изследванията на РЗИ показват, че морската вода е чиста

Успяхте ли да завършите започнатите инфраструктурни обекти, за да ви е спокойно и на вас, и на гостите ви в активния туристически сезон? 

Предвид, че доста от стратегическите инфраструктурни обекти, касаещи главна улица, крайбрежна алея, подходи към плажове, бяха забавени, защото приоритет на предходното ръководство са били други инфраструктурни обекти, се наложи в доста кратък срок да реализираме много мащабни проекти. Не просто ремонтирахме улици, заедно с ВиК сменихме и водопроводната мрежа, ЕВН положиха тяхната мрежа под земята в сухотръбие. Тоест, новите улици, които изградихме - с нови улични стълбове, нови тротоари, нови дървета, са във вид, който съответства на един развиващ се туристически курорт. Надявам се всеки, който дойде, да остане приятно изненадан от промените, които сме направили за краткото време, в което менажирам тези процеси. Още: Кметът на Приморско: Новината за мръсното море се отрази негативно на сезона

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/society/kmetyt-na-primorsko-novinata-za-mrysnoto-more-se-otrazi-negativno-na-sezona-news_2044872.html © Actualno.com

От държавния бюджет община Приморско получава финансиране за няколко инфраструктурни обекта с обща стойност 18 млн. лв. и допълнително от април за още близо 15 млн. лв. Кои са най-важните ви инвестиции?

Досега нямаме разписан договор за възлагане от страна на държавата. Може би и обстоятелствата към момента допринасят за това, но септември-октомври предстои да реализираме няколко важни проекта. Става дума за рехабилитация на участъка от Приморско до разклона за резиденция "Перла" и кръстовището към Бегликташ. Там се предвижда изграждане на нова асфалтова настилка с велоалеи и паркоместа. Искаме да създадем алея за разходки и в тази част на града, тъй като там са концентрирани много хотели. Зоната, към която сме се насочили, е много красива като природна даденост, имаме много културно-исторически обекти там, включително и Бегликташ, който е сред основните ни приоритети занапред. Смятаме да развиваме тази зона, за да могат гостите и съгражданите ни да видят красотите на природата. Другият проект касае втората част на пътя ММЦ-Китен. Ще се постарая в кратък срок да бъде реализиран, тъй като връзката между Приморско и Китен е една от основните ми задачи за този мандат. Свързаността дава възможност за перспектива и израстване, както и за усещане за единност. В момента пътят е в окаяно състояние и преминаването през него нито е приятно, нито създава усещане за гостоприемство. Имаме предвидена смяна на водопроводи и канализации в съставните населени места, асфалтиране на улици. Много са проектите, за които търсим финансиране през различни програми. Доста са общините, които разчитат на същото и това забавя част от реализацията на проектите, но смятам, че с екипа, който стои зад мен, ще направим необходимото да реализираме най-важните ни проекти в кратък срок.

За 7,5 млн. лв. ви е одобрено финансиране за реконструкция и рехабилитация на част от ул. "Г. Бенковски", благоустрояване и текущ ремонт на площад пред автогара, изграждане на многоетажен паркинг - като чели този е най-мащабен?

Това са три проекта в един. Когато ги подавахме, имахме един ден, в който да попълним списъците. После подадохме корекция и сме ги обособили като самостоятелни обекти, в априлското приложение ги има отделно. Става въпрос за ремонт на автогарата в Китен, двата участъка от пътя Китен-ММЦ да бъдат завършени, също и площадното пространство пред кметство Китен.

Имате 800 000 лв. за кейова стена, вълнолом и рибарски пристан, ще ви стигнат ли?

Сумата е за проучване и проектиране. Смятаме да проведем обследване на дъното и теченията - малко сложен процес, който няколко институции трябва да съгласуват помежду си. Идеята е да не окаже негативно влияние след време, както ставаме свидетели в някои от черноморските градове, където този етап е неглижиран, но във времето създава необратими процеси. Искаме да го избегнем, затова сме заложили средства да се направят всички необходими анализи така, че съоръжението, което ще се изгради, да бъде устойчиво във времето и максимално пълноценно.    

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес