Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двойно повече пожари отчете директорът на Пожарната през юни месец

11 юни 2024, 09:00 часа • 646 прочитания

Пожарната е подготвена за летния сезон, в който се случват най-много пожари. Гражданите не трябва да правят пожали и да палят огън. От началото на юни пожарите в сухи храсти се увеличават почти двойно. По-тежките пожари са в Софийска, Хасковска, Бургаска области, Пловдив и Стара Загора. Това заяви пред bTV главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Какво да правим, когато възникне пожар?

Той призова, когато има пожар, да се запази спокойствие. Пожарът може да бъде загасен бързо, с подръчни средства, като например, ако е в гора – може да бъде загасен бързо с клонка. Ако не успеят да го направят, ще трябва да се обърнат към пожарната, за да може екипите на огнеборците да реагират адекватно на сигнала. Пожарите ще стават все повече на по-големи площи, предупреди Джартов.

Той очаква Пожарната да получи над 285 пожарни автомобила, като в момента вървят процедури по обществени поръчки.

За пожара в столичния квартал „Манастирски ливади“ днес, Джартов обясни, че сигналът е бил подаде в 1 часа през нощта, като има един загинал човек. Един апартамент само е засегнат, като най-вероятната причина е запалена цигара. Още: Огнен ад в блок в "Манастирски ливади"

За пожара в болница „Свети Георги“ в Пловдив, Джартов обясни ,че са изпратени 10 екипа да реагират на сигнал, подаден в 00.30 през нощта. 24 пациенти са били евакуирани от пожара. Пожарът не е бил голям, но задимяването е било голямо, посочи Джартов. И добави – пожарът най-вероятно е тръгнал от нерегламентирано пушене, като все още се уточнява причинителят на пожара. При пожар не се използва асансьор, а стълбището.

Още: Пожар пламна в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, евакуираха пациенти

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес