Обстановката се нормализира

5432
Обстановката се нормализира
На отделни места продължават действията по оказване помощ на населението

Обстановката на територията на страната се нормализира към 07.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На отделни места продължават действията по оказване помощ на населението, почистването на пътищата и възстановяване на инфраструктурата. Възстановено е електрозахранването в голяма част от населените места на община Чепеларе. Възстановено е и електрозахранването на град Роман, като все още без ток са няколко села около града.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, заснежени, по високите и усойни места заледени, обработени и опесъчени.

През нощта с верижна техника на ГДПБЗН е пробит пътят до село Лопян, община Етрополе. Тази сутрин около 06.00 часа верижната машина работи по изтеглянето на закъсал товарен автомобил до град Етрополе. Продължаващият снеговалеж натрупа 5-10 см нов сняг, като към момента снежната покривка на територията на община Етрополе е 80-100 см. Започна почистването на пътя Етрополе – Правец и на пътя към селата Ямна и Брусен. Работата на екипите е затруднена от дебелата снежна покривка. Три села са без електрозахранване. По отстраняване на авариите работят екипи на “ЧЕЗ”. На територията на общината има проблем с почистването на улиците в малките населени места.

В област Смолян през нощта екип на ГДПБЗН е отстранявал паднали дървета и клони по пътищата около КК Пампорово.

На хората, намиращи се в село Мугла, са осигурени храна и лекарства.

Продължава почистването с верижна техника на пътя от гр. Ветрен към махала Гулак, община Костенец, което вчера бе преустановено. В тази махала се намират около 25 души. От страната на град Костенец днес рано сутринта ще започне почистването на пътя до махалата.

В област Пловдив днес сутринта е подновена работата по почистване на пътя до хижа Брянощица, с. Брестовица, където има около 30 граждани. Вчера до тях стигна трактор, но без да е направил нормален път за движение. Днес на място ще работи верижна машина за проправянето на път за автомобили.

Състояние на проходите:

• „Златишки проход” - път ІІ-37 Етрополе-Златица е затворен за МПС.

• „Твърдишки проход” - път ІІІ-662 Твърдица-Елена затворен за МПС.

• ,,Върбишки проход” - затворен за МПС.

• „Дюлински проход” - път ІІІ-906 забранено за товарни МПС. Обходни маршрути: път І-9 Варна - Обзор - Слънчев бряг или Ришки проход.

• проход „Айтоски проход” - път ІІІ-208 Провадия-Айтос забранено за МПС над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере.

• проход „Шипка” - път І-5 /Е-85/ забранено за МПС над 10 т. - срок до 31.03.2012 г.

• проход „Вратник” - затворен за МПС /път ІІІ-53 Сливен-Елена/.

• проход „Петрохан” - всички МПС с вериги, забранено за товарни МПС над 10 т. и МПС с ремаркета и полуремаркета.

• проход „Троянски” - затворен за всички МПС.

• през проходите „Превала”, „Пампорово” и „Рожен” - всички МПС с вериги, товарните без ремаркета и полуремаркета.

• проход „Попови ливади”- всички товарни МПС с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Затворени пътища (участъци):

Ловеч: път Шипково-Рибарица затворен за МПС поради снегонавяване.

Пловдив: път Храбрино-Лилково временно затворен за МПС поради паднали дървета.

Сливен: път ІІІ-488 Градец-Ичера-наводнен участък. Обходен маршрут: посока Градец-през „Петолъчката”, посока Ичера през Сливен; път ІІ-53 с. Бяла и с. Стара река-преляла река. Обходен маршрут: Стара река-Кипилово-Котел-Петолъчката.

Смолян: път ІІІ-861 от разклона на Рожен до Обсерваторията при Лъки е затворен за МПС. Обходен маршрут: Лъки-Чепеларе-Рожен-Момчиловци.

Стара Загора: път 5005 Шипка-Бузлуджа, затворен за МПС поради снегонавявания.

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:

Варна: път-I-9 Близнаци-Старо Оряхово на моста на р. Камчия едното платно е затворено за почистване.

Добрич: път Силистра - Русе през селата Алеково и Алфатар, снегонавяване.

Кюстендил: път I-6 от с. Жиленци до границата с Р. Македония, всички товарни МПС с вериги.

Ловеч: път Борима-Старо село затворен за всички МПС за почистване; път Угърчин-Ловеч затворен за почистване на паднали дървета; път ІІІ-3008 Беленци-Орешене-паднали дървета.

Монтана: път Горна Бела речка-Лакатник-София е временно затворен.

Кризисен щаб в Чепеларе

В Чепеларе се очаква да има заседание на кризисния щаб за обсъждане на обстановката. Вчера в общината бе обявено бедствено положение. ...

Пазарджик: път ІІ-37 Батак-Доспат е затворен за товарни автомобили, останалите МПС с вериги; път Велинград-Югово-Аврамово, път Велинград-Сърница-Цигов Чарк, път Ракитово-Цигов Чарк, път Велинград-Югово - товарните МПС с вериги, без ремаркета и полуремаркета.

Перник: път І-6 граница Перник до КПП-Гюешево всички товарни МПС с вериги.

Смолян: път ІІІ-843 Доспат-Сърница; път ІІІ-866 Девин-Михалково всички МПС с вериги, товарните МПС без ремаркета и полуремаркета.

София: път Правец-Етрополе затворен за почистване от паднали дървета; път ІІІ-162 Миланово-Долна бяла речка, път ІІІ-1001 Витиня-Горно Камарци и път І-1 Ботевград-Витиня-Чурек са затворени за товарни МПС за почистване.

Състояние на електрозахранването

Към момента са повредени са 2 електропровода на 220 kV и 4 на 110 kV. Тази сутрин е аварирал електропроводът Ястребец-Самоков 110 KV. Аварийните екипи работят за възстановяването им. Действат в координация с екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” по разчистването на пътищата и просеките в районите на авариралите ел. проводи и населени места. По информация на диспечерските управления на електроразпределителните дружества към момента без ел. захранване на територията на дружествата са следните населени места :

София се бори с пързалката по улиците

През изминалата нощ фирмите, ангажирани с почистването в София, са извършили обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване във вси...

За района на Дружество „ЧЕЗ – България” ЕАД :

Без ел. захранване в момента са все още 428 трафопостове; абонати без напрежение - 25427 .

Продължава работата по отстраняване на аварията по далекопровода за населените места в община Роман. Екип на ГДПБЗН с верижна машина е съдействал с проправянето на път до съоръженията на ЧЕЗ за възстановяването на ел. захранването на село Згориград.

Без електрозахранване остават селища в следните области и общини :

В София област – в общините Правец, Етрополе, Ботевград, Елин Пелин, Горна Малина, Долна баня и Самоков – 19 села ; Област Монтана – в община Вършец - 7 села: в област Враца – в общините Мездра и Роман - 10 села. Област Кюстендил – общината Невестино- 4 села; Област Благоевград- общината Петрич - 1 застава; област Ловеч - общините Тетевен, Угърчин, Ябланица, Априлци, Троян и Угърчин - Тетевен и Ябланица и 21 села

По отстраняването на авариите работят над 113 екипа на дружеството. На определени населени места работата на екипите е силно затруднено поради заснежените и непочистени пътища и падналите дървета от силните ветрове.

Премиерът разпореди: Арест за летни гуми!

Арест за летни гуми разпореди премиерът Бойко Борисов. "Шофьорите на тирове, които не се подчинят на разпорежданията на полицията, ще...

За района на Дружество "Е.ОН - БЪЛГАРИЯ - МРЕЖИ" АД:

По отстраняване на възникналите аварии работят 36 екипа на дружеството и в повечето селищата в района е възстановено ел. захранването. Без електрозахранване остават все още 58 села в общините - Габрово - община Севлиево, и В. Търново – община Елена.

За района на Дружество „EVN – България ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ” АД

Критична остава обстановката по осигуряване на нормалното ел. захранване в следните населени места : Област Пловдив – 3 населени места; Пазарджик – 5 населени места; Смолян – 36 населени места и Ст. Загора – 3 населени места. Критична остава обстановката по осигуряване на ел. захранването в следните населени места – общините Чепеларе, Лъки, Смолян (Широка лъка, Стойките и с. Мугла). Основната причина е силно заснежените пътища и падналите в района на тези общини, за които ще бъде въведен ограничителен режим за снабдяване с електроенергия. Към 23:00 часа на 08.01.12 г. е възстановено електрозахранването на Чепеларе

За отстраняването на възникналите аварии работят общо 47 екипа на дружеството.

Аварийните екипи на всички дружества работят в координация с екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” по разчистването на пътищата и просеките в районите на авариралите ел.проводи и населени места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com