Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обстановката се нормализира

09 януари 2012, 09:43 часа • 5398 прочитания

Обстановката на територията на страната се нормализира към 07.00 часа, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На отделни места продължават действията по оказване помощ на населението, почистването на пътищата и възстановяване на инфраструктурата. Възстановено е електрозахранването в голяма част от населените места на община Чепеларе. Възстановено е и електрозахранването на град Роман, като все още без ток са няколко села около града.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Пътните настилки са мокри, заснежени, по високите и усойни места заледени, обработени и опесъчени.

През нощта с верижна техника на ГДПБЗН е пробит пътят до село Лопян, община Етрополе. Тази сутрин около 06.00 часа верижната машина работи по изтеглянето на закъсал товарен автомобил до град Етрополе. Продължаващият снеговалеж натрупа 5-10 см нов сняг, като към момента снежната покривка на територията на община Етрополе е 80-100 см. Започна почистването на пътя Етрополе – Правец и на пътя към селата Ямна и Брусен. Работата на екипите е затруднена от дебелата снежна покривка. Три села са без електрозахранване. По отстраняване на авариите работят екипи на “ЧЕЗ”. На територията на общината има проблем с почистването на улиците в малките населени места.

В област Смолян през нощта екип на ГДПБЗН е отстранявал паднали дървета и клони по пътищата около КК Пампорово.

На хората, намиращи се в село Мугла, са осигурени храна и лекарства.

Продължава почистването с верижна техника на пътя от гр. Ветрен към махала Гулак, община Костенец, което вчера бе преустановено. В тази махала се намират около 25 души. От страната на град Костенец днес рано сутринта ще започне почистването на пътя до махалата.

В област Пловдив днес сутринта е подновена работата по почистване на пътя до хижа Брянощица, с. Брестовица, където има около 30 граждани. Вчера до тях стигна трактор, но без да е направил нормален път за движение. Днес на място ще работи верижна машина за проправянето на път за автомобили.

Състояние на проходите:

• „Златишки проход” - път ІІ-37 Етрополе-Златица е затворен за МПС.

• „Твърдишки проход” - път ІІІ-662 Твърдица-Елена затворен за МПС.

• ,,Върбишки проход” - затворен за МПС.

• „Дюлински проход” - път ІІІ-906 забранено за товарни МПС. Обходни маршрути: път І-9 Варна - Обзор - Слънчев бряг или Ришки проход.

• проход „Айтоски проход” - път ІІІ-208 Провадия-Айтос забранено за МПС над 20 т. през стоманен мост на р. Казан дере.

• проход „Шипка” - път І-5 /Е-85/ забранено за МПС над 10 т. - срок до 31.03.2012 г.

• проход „Вратник” - затворен за МПС /път ІІІ-53 Сливен-Елена/.

• проход „Петрохан” - всички МПС с вериги, забранено за товарни МПС над 10 т. и МПС с ремаркета и полуремаркета.

• проход „Троянски” - затворен за всички МПС.

• през проходите „Превала”, „Пампорово” и „Рожен” - всички МПС с вериги, товарните без ремаркета и полуремаркета.

• проход „Попови ливади”- всички товарни МПС с вериги и без ремаркета и полуремаркета.

Затворени пътища (участъци):

Ловеч: път Шипково-Рибарица затворен за МПС поради снегонавяване.

Пловдив: път Храбрино-Лилково временно затворен за МПС поради паднали дървета.

Сливен: път ІІІ-488 Градец-Ичера-наводнен участък. Обходен маршрут: посока Градец-през „Петолъчката”, посока Ичера през Сливен; път ІІ-53 с. Бяла и с. Стара река-преляла река. Обходен маршрут: Стара река-Кипилово-Котел-Петолъчката.

Смолян: път ІІІ-861 от разклона на Рожен до Обсерваторията при Лъки е затворен за МПС. Обходен маршрут: Лъки-Чепеларе-Рожен-Момчиловци.

Стара Загора: път 5005 Шипка-Бузлуджа, затворен за МПС поради снегонавявания.

Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:

Варна: път-I-9 Близнаци-Старо Оряхово на моста на р. Камчия едното платно е затворено за почистване.

Добрич: път Силистра - Русе през селата Алеково и Алфатар, снегонавяване.

Кюстендил: път I-6 от с. Жиленци до границата с Р. Македония, всички товарни МПС с вериги.

Ловеч: път Борима-Старо село затворен за всички МПС за почистване; път Угърчин-Ловеч затворен за почистване на паднали дървета; път ІІІ-3008 Беленци-Орешене-паднали дървета.

Монтана: път Горна Бела речка-Лакатник-София е временно затворен.

Пазарджик: път ІІ-37 Батак-Доспат е затворен за товарни автомобили, останалите МПС с вериги; път Велинград-Югово-Аврамово, път Велинград-Сърница-Цигов Чарк, път Ракитово-Цигов Чарк, път Велинград-Югово - товарните МПС с вериги, без ремаркета и полуремаркета.

Перник: път І-6 граница Перник до КПП-Гюешево всички товарни МПС с вериги.

Смолян: път ІІІ-843 Доспат-Сърница; път ІІІ-866 Девин-Михалково всички МПС с вериги, товарните МПС без ремаркета и полуремаркета.

София: път Правец-Етрополе затворен за почистване от паднали дървета; път ІІІ-162 Миланово-Долна бяла речка, път ІІІ-1001 Витиня-Горно Камарци и път І-1 Ботевград-Витиня-Чурек са затворени за товарни МПС за почистване.

Състояние на електрозахранването

Към момента са повредени са 2 електропровода на 220 kV и 4 на 110 kV. Тази сутрин е аварирал електропроводът Ястребец-Самоков 110 KV. Аварийните екипи работят за възстановяването им. Действат в координация с екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” по разчистването на пътищата и просеките в районите на авариралите ел. проводи и населени места. По информация на диспечерските управления на електроразпределителните дружества към момента без ел. захранване на територията на дружествата са следните населени места :

За района на Дружество „ЧЕЗ – България” ЕАД :

Без ел. захранване в момента са все още 428 трафопостове; абонати без напрежение - 25427 .

Продължава работата по отстраняване на аварията по далекопровода за населените места в община Роман. Екип на ГДПБЗН с верижна машина е съдействал с проправянето на път до съоръженията на ЧЕЗ за възстановяването на ел. захранването на село Згориград.

Без електрозахранване остават селища в следните области и общини :

В София област – в общините Правец, Етрополе, Ботевград, Елин Пелин, Горна Малина, Долна баня и Самоков – 19 села ; Област Монтана – в община Вършец - 7 села: в област Враца – в общините Мездра и Роман - 10 села. Област Кюстендил – общината Невестино- 4 села; Област Благоевград- общината Петрич - 1 застава; област Ловеч - общините Тетевен, Угърчин, Ябланица, Априлци, Троян и Угърчин - Тетевен и Ябланица и 21 села

По отстраняването на авариите работят над 113 екипа на дружеството. На определени населени места работата на екипите е силно затруднено поради заснежените и непочистени пътища и падналите дървета от силните ветрове.

За района на Дружество "Е.ОН - БЪЛГАРИЯ - МРЕЖИ" АД:

По отстраняване на възникналите аварии работят 36 екипа на дружеството и в повечето селищата в района е възстановено ел. захранването. Без електрозахранване остават все още 58 села в общините - Габрово - община Севлиево, и В. Търново – община Елена.

За района на Дружество „EVN – България ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ” АД

Критична остава обстановката по осигуряване на нормалното ел. захранване в следните населени места : Област Пловдив – 3 населени места; Пазарджик – 5 населени места; Смолян – 36 населени места и Ст. Загора – 3 населени места. Критична остава обстановката по осигуряване на ел. захранването в следните населени места – общините Чепеларе, Лъки, Смолян (Широка лъка, Стойките и с. Мугла). Основната причина е силно заснежените пътища и падналите в района на тези общини, за които ще бъде въведен ограничителен режим за снабдяване с електроенергия. Към 23:00 часа на 08.01.12 г. е възстановено електрозахранването на Чепеларе

За отстраняването на възникналите аварии работят общо 47 екипа на дружеството.

Аварийните екипи на всички дружества работят в координация с екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” по разчистването на пътищата и просеките в районите на авариралите ел.проводи и населени места.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес