Очакват покачване на нивото на Дунав

3706
Очакват покачване на нивото на Дунав

Нивото на река Дунав в българския участък да се повиши с 10-15 см до края на тази седмица, прогнозира Павлин Цонев, директор на агенция „Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД). По думите му обаче това няма да облекчи корабоплаването по реката, предаде КРОСС.

Нивото на реката край Русе днес е минус 8 см спрямо условната кота „Нула", а прогнозите за следващите два дни е то да се повиши със 7 см. Цонев обясни, че обстановката по реката е сложна. Месеците август и септември са едни от най-маловодните. Освен че няма естествен приток на повърхностни води, ниското ниво и появата на прагове е породено и от недобре укрепените брегове в нашия участък, наличието на много наноси, както и голямата ширина на реката.

Цонев даде пример с района на Белене, където ширината на реката е над 1600 м и там корабоплаването е най-затруднено. „Без изграждане на хидротехнически съоръжения не може да се извърши естествено удълбочаване - т. е. трябва да се насочи този поток в по-малка ширина, за да се осигури по-голяма дълбочина", коментира директорът на агенцията.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com