Опасна тенденция: Втори смъртен случай в армията за по-малко от месец

5607
Опасна тенденция: Втори смъртен случай в армията за по-малко от месец

Тревожна тенденция се оформя в българската армия, след като за по-малко от месец военното министерство съобщи за втори смъртен случай, предаде Mediapool.

В понеделник рано сутринта старшина Велко Ангелов Крумов от военното формирование 24 620 – с. Свобода се е прострелял със служебен пистолет "Макаров" по време на дежурство.

Починал е на място, като причините за инцидента се разследват.

В края на декември 27-годишен военен моряк е намерен мъртъв с огнестрелна рана, прострелян със служебно оръжие. Все още от военното министерство не са съобщили дали в този случай става въпрос за убийство или самоубийство.

Самоубийствата сред военнослужещите се превръщат във все по-сериозен проблем в армиите по света. Министерството на отбраната обаче до момента не е представило подобна статистика и не е различило такъв проблем.

През юли 2011 година в Сухопътните войски на САЩ бяха регистрирани рекорден брой самоубийства, като само за месец се самоубиха 32 души. През последните години самоубийствата сред военните в САЩ непрекъснато растат.

Според Defence Web един от ключовите фактори, влияещи върху броя на самоубийствата, е честата ротация на американските войски и постоянното им участие във въоръжени конфликти, в частност в Ирак и в Афганистан.

Негативна тенденция има и сред военните в Русия, като според официални данни почти 50 на сто от самоубийствата са на семейно-битова основа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com