Осъдиха учителка от Шумен за изтезаване на деца

3708
Осъдиха учителка от Шумен за изтезаване на деца
Снимка: iStock/Guliver

Старши учителката в помощното училище "Васил Друмев" в Шумен Розалина Христова е била осъдена на серия от пробационни мерки след като се признала за виновна за изтезаване на пет малолетни и непълнолетни момчета и момичета, възпитаници на училището.

Районният съд в Шумен е одобрил споразумение на Христова с прокуратурата, а физическият тормоз върху децата е бил осъществен през март 2017 година. Насилничката е уволнена дисциплинарно незабавно след като сигналите за изтезанията се потвърдили, пише Монитор.

Шуменци се гневят на по-скъпата и некачествена вода

3,40 лева за кубик вода в Шумен – това е най-високата цена в България. Какво обаче е качеството на водата там – недоволни ш...

Малолетната М. С. Х. учела в Центъра за специална образователна подкрепа, както се нарича сега помощното училище и имала специфични образователни потребности. Според материалите по делото за времето от 1 март 2017 до 31 март 2017 Христова в качеството си на старши учител системно е нанасяла на детето удари с ръка по главата, скубала е момиченцето, дърпала я за косата, ритала я по тялото и нанасяла пак по тялото удари с пръчка.

На подобни зверства били подлагани още Н. К. Х, който обаче се разминавал с шамари и дърпане на ушите и ритници. Малолетният С. Р. Ю. бил бит с ръце по главата, З. В. В. получавал ритници и бой с пръчка по тялото, а Ц. Ц. Т. бил обект на шамари и дърпане на уши.

Срещу Розалина Христова било образувано досъдебно производство по чл. 137 от НК за изтезаване на малолетни или непълнолетни дете, които се намират под грижите на извършителя. Прокуратурата е сметнала, че деянието е извършено виновно при пряк умисъл.

След като учителката направила самопризнания и поела вината, станало възможно да сключи споразумение, в което влиза пакет от пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес в продължение на 12 месеца и среща с пробационен служител в продължение на една година два пъти седмично. Освен това Христова е осъдена и на обществено порицание, което трябва да бъде изпълнено на стената за съобщения на входа на Община Шумен.

Руса учителка, преспала с ученик, шашна всички по време на ареста си (СНИМКИ)

28-годишна учителка по биология се призна за виновна по обвинение, че е правила секс със свой 17-годишен ученик. Тя се прочу със странн...

Вътрешно разследване срещу учителката било започнато от директорката Мария Пенева. Родители на деца от 1 до 4 клас изразили съмнения, че децата им са подложени на насилие. Тъй като не можели да говорят, не можела да се събере и точна информация. Самата Христова отричала обвиненията. Директорката изгледала записите от охранителните камери и истината лъснала неопровержимо. Учителката била уволнена дисциплинарно, но завела дело срещу уволнението си. Първоинстанционният съд спрял жалбата й, докато не се произнесе съдът по наказателното дело. Доказването на злодеянията не било трудно, тъй като действията на учителката били записани на пет диска и били приложени към материалите по делото.

Розалина Христова е завършила специална педагогика и не е дала други обяснения при вътрешната проверка, освен тези, че съмненията не са верни. Това е много тежък случай в моята практика, който няма да забравя до края на живота си, и който се надявам никога да не се повтори, коментира пред "Монитор" директорката Мария Пенева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com