X
 
 

Перник няма да "изпие" водата на София

2292 26
Перник няма да "изпие" водата на София
Снимка: БГНЕС
Планът на правителството да захранва Перник с вода от язовир "Белмекен" през ВиК мрежата на София не е заплаха за водата на столицата. Това увери пред БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров Ревизоро.

"Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на "Софийска вода", нито на деривациите на "Софийска вода", посочи той.

Яз. "Белмекен" ще спаси Перник от водната криза?

Правителството предлага като изход от водната криза в Перник градът да получава вода от София – от яз. „Белмекен“. То...

"Деривациите, които захранват язовира "Белмекен" са друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 г., когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода. Тази система е много добре премислена. Този тунел е двупосочен", обясни екоминистърът.

Въпреки това той призова да се пести питейната вода, признавайки: "Аз не мога да пълня каца без дъно".

Прехвърлянето на вода от язовир "Белмекен" към Перник през водопреносната мрежа на София няма да засегне жителите на столицата, увери пред NOVA председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите и бивш екоминистър Ивелина Василева.

Според нея ВиК дружеството, общината и областната управа са знаели, че намалява количеството вода в язовир "Студена", затова е трябвало най-малкото да алармират, за да се вземат адекватни действия.

Допуснато да се случи в Перник е поредица от пропуски и грешки и на местно ниво, и на административно, каза тя.

Йорданка Фандъкова: Ако водата в София намалее, спираме крана за Перник

Ако има опасност водата в столицата да намалее, ако се ползва водопроводната мрежа с цел да се помогне на Перник, то водата за миньорск...

Ивелина Василева призна, че е била поканена за зам.-министър в екоминистерството от Емил Димитров, но е отклонила предложението. "Гарантирах на новия министър пълната си подкрепа и при необходимост да помагам. Но аз съм председател на Комисията по околна среда и водите в НС. Смятам, че мястото ми е в Народното събрание", каза Василева.

ВиК секторът е в плачевно състояние

Относно водопровода в Шумен той каза: "През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура..."

Екоминистърът разясни и ролята на новото мегадружество, което ще обединява ВиК-тата у нас.

"По оперативна програма "Околна среда" са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции, целият сектор.

Министър и кмет предлагат два варианта за изход водната криза в Перник

Кметът на Перник Станислав Владимиров и екоминистърът Емил Димитров ще представят утре на премиера Бойко Борисов най-много два варианта...

ВиК-тата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е – даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК-ата. Тази структура ще помогне на всички", обясни Емил Димитров.

Италианският боклук в Бобов дол

Продължават и проверките, свързани със скандала с италианския боклук и ТЕЦ "Бобов дол".

"Прокуратурата е установила, че в Бобов дол има отпадъци, но не опасни... Утре работна група ще отиде да провери всичките разрешителни от РИОСВ –Перник", обясни екоминистърът по темата за отпадъците.

По думите му има депа, на които няма издадено разрешение да съхраняват отпадъци, а вече имат отпадъци, и депа с отпадъци, за които изведнъж никой не знае откъде са.

БСП: Шумен се превръща в следващия град с водна криза

Шумен се превръща в следващия град, след Перник във водна криза. Това каза пред журналисти в НС Иван Иванов от БСП, предаде БГНЕС. Ива...

Actualno.com

Етикети:

 • Kozela 17 Kozela преди 1 месец Профил на трол?
  Kef segaq vsi4ki 6te miri6ete kato men i manga lite.
 • Бай Ставри е радост! 16 Бай Ставри е радост! преди 1 месец Профил на трол?
  Ето защо не искат Македония да стане членка на ЕС и НАТО - за да бъде плацдарм извън евро-регулациите за криминалните им и контрабандни далавери и пране на пари (ДПС-ара Христо Бисеров переше парите от рушветите през македонски банки, нали?!)!!! Данни за вносителя на боклука за централите на Ковачки: Българското търговско дружество "Блацион" ООД с ЕИК 203938566 с капитал 2000 лв., със седалище и а виж още ›› дрес на управление в гр. София-1113 СО-Изгрев, ул. Фр.Ж.Кюри № 20 ет.4 оф.3 (срещу македонското посолство!) и управител Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония, и съдружници: Блаже Игнатовски (800 лв.); "Юпитер Секюрити" ЕООД ЕИК 113591091 (300 лв.), Винченцо Трассари (300 лв.); Ецио Боче (300 лв.); Горан Ангелов (300 лв.)!!! А самият Ковачки ("ЛИДЕР") не беше ли коалиционен ортак и финасов благодетел на ДС-Ванче караПрасе (ДС-МВРо) https ://bit.ly/2RaC4Md ? А екологичният зам-министър по отпадъците Николай Кънчев (от 30 години съпартиец, търговски съдружник, съБутилник и, както разправят в ДС-МВРо, любовник на ДС-Ванче караПрасе) не е ли от пропаганднаната шпионско-контрабандна структура на ДС-държавна издръжка под прикритието на противоконституционната политичвеска партия "ВМРО-Б.Н.Д."?! А ПЕРАЧНИЦАТА НА ПАРИ от контрабанди, пасорти, рушвети ФОНДАЦИЯ в ЧАСТНА ПОЛЗА "ВМРО" (ЕИК 112602581, гр. Пазарджик ул. Ив. Вазов 14 ет.2 с шеф Красимир Дончев Каракачанов с ЕГН 650329xxxx) с противозаконно апортиарани ОБЩЕСТВЕНИ ИМОТИ и АКТИВИ на Македонските Братства дали случайно няма "дарители" (на рушвети) от кримнални лица и структури?! И случайно ли съпругата на ДС-Ванче - Росица Слабакова - караКачан - е парашутирана без необходимия стаж и юридически капацитет за прокурор в Соф. Градска, а сега и в Соф. Апелативна Прокуратуря - да "разследва" или да прикрива дебелака си, ли?! Ало-о-о, Гешев, врагът с ДС-партиен билет е в "гащите" ти и ако не се "подмиеш" - патриотарската КРАСТА не ти мърда!
 • Анонимен 15 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А , ПО ОТВРАТИТЕЛНО същество от това нещо близнашки НЯМА може би и на Планетата. ПО ОТВРАТИТЕЛНО И ска келер , сорос и меркел ВЗЕТИ ЗАЕДНО. то Е НАЙ СТИЛИЗИРАНИЯТ ОБРАЗ НА ХУНТАТА УНИЩОЖИЛА И ДОУНИЩОЖАВАЩА НАРОДА И БЪЛГАРИЯ. ВАШИТЕ ИДОЛИ , ТЕЗИ ДЕТО ГИ ПАЗИТЕ ДЕН И НОЩ И НОЩ И ДЕН.
 • Октомври 14 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Е , как да не сте по манталитет , дух и схващания като тях. От рационална гледна точка нещата в Р.България са НЕСПАСЯЕМИ.Да наистина НЕСПАСЯЕМИ.Махаме гроб идват Антисоциалистическата партия , дпс са винаги във власта , слави трифонов нито акъл , ВЯРНА ПОДЛОГА НА КЛИКАТА. Как по реалистично.
 • Октомври 14.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  А , за сидеров , там балевски , каракачанов пък хептен няма какво да се напише за тези м*зерници и най вече сидеров, ШОТО ВИНАГИ СЕ ПРАВИЛ НА ТОВА ДЕТО НЕ Е. каракачанов ВРЪХ НА БЕЗПРИНЦИПНОСТА , балевски ПО ВЯРНА ПОДЛОГА НА борисов дори и слави трифонов.
  : 0 !
 • Октомври 14.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  За корнелия нинова е ЯСНО. Така , но вие СТЕ ЗАД ТЯХ И ПО СТРАШНОТО вие СТЕ ЗАД ТАЗИ УРОДЛИВА КОМПРАДОРСКА СИСТЕМА. В това време. Българският Народ се ТОПИ , РАЗСЕЛВА СЕ. ПЛЮС ВСЕ ПО УСЛОЖНЯВАЩАТА СЕ МЕЖДУНАРОДНА ОБСТАНОВКА НАЧЕЛО С ТЕЗИ Дегенерати и Предатели. КЪДЕ Е СПАСЕНИЕТО ? САМО В ИРАЦИОНАЛНОТО
  : 0 !
 • Октомври 14.3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Но аз съм положил Военна клетва и НИКОГА , НИКОГА , НИКОГА НА НИКАКВА ЦЕНА НЯМА ДА СЕ ПРЕДАМ. Но , аз съм на 87 003 ЕДИН. Не е достатъчно. Но вас actualno com , 80% от форума , специално марги драганова ВИ МРАЗЯ повече и от борисов , доган , сидеров , балевски , каракачанов , нинова , вигенин , ДОРИ И от близнашки.
  : 0 !
 • Анонимен 13 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  На мен лично ми е много интересно, кога държавата ще се сети да провери не просто Стомана и ТЕЦ Перник, а хилядите Автомивки в цялата страна ? Една истинска проверка (не проформа) би показала доста интересни резултати.... Ужким всичките със собствен водоизточник, а реално поне 70% с крадена вода...
 • ИМПЕРИАЛИСТ 12 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  Добро решение! БРАВО НА ИНЖЕНЕРИТЕ, размърдали са си мозъцте...Дано по-високата скорост на водата в софийската мрежа не доведе до аварии в нея....
 • ИМПЕРИАЛИСТ 12.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 месец Профил на трол?
  Превишението е по-малко от 15%. Има разбира се някакъв риск, но минимален...
  : 1 !
 • Анонимен 12.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Какво решение бе малоумник! Да оставят още 6 квартала без вода ли? Толкова си тъп, че чак си вдлъбнат.
  : 0 !
 • Октомври 11 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  ИЗВИНЯВАЙТЕ СЛОЖИЛИЯТ МИНУС 5.1 СЛУЧАЙНО ОТ Р.З.Самоа ЛИ ПРИСТИГАТЕ ? КАК Е ТАМ ? ТУК НЕ ЗНАМ КОЛКО ВРЕМЕ ВИ Е НЯМАЛО В Р.България , НО НИКОЙ ДОРИ И САМИТЕ И СЛУЖИТЕЛИ НА НЕЗАВИСИМАТА СЪДЕБНА СИСТЕМА И НЯМАТ ВЯРА .ДАЖЕ КОГАТО ГИ ПОХВАЛИШ И ТЕ СИ МИСЛЯТ , ЧЕ ИМ СЕ ПОДИГРАВАШ. ТА ИМАЙТЕ ГИ В ПРЕДВИД ТЕЗИ РАБОТИ.
 • Октомври 10 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  НЯМА РЕШЕНИЕ . ПРОСТО НЯМА , НО НЕ ЗАРАДИ бойко борисов или зоро на ревизийте или корниеля нинова. ТЕ СА ПРОСТО ШАПКАТА НА ОГРОМНАТА ПИРАМИДА . ПИРАМИДА ОТ НЕША ДЕТО МОЖЕ БИ НАЙ РЕАЛИСТИЧНО ЩЕ СИ УМРА С ТЯХ. НЯМА РЕШЕНИЕ , ЗАРАДИ ВАС. ЗАШОТО КАТО ДУХ , МАНТАЛИТЕТ И СХВАЩНИЯ СТЕ КАТО ТЯХ , НО ПРОСТО ТЕ СА ОТ ГОРЕ, А НЕ ВИЕ.
 • Октомври 9 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  МЕЖДУ ДРУГОТО , мраги драганова , вие СТЕ ЕДНА ОТ НАЙ НАГЛИТЕ Гражданки тук в този ФОРУМ. Така ви определям. ТА ЗНАЧИ НЕКА Премиера и ГРУПАТА МУ ПРИМЕРНО ИЗКОРЕНИ ЯВЛЕНИЕТО /МАЛКИЯТ НИКИ СЕ НУЖДАЕ ТО ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЕВРО ЗА ДА ЖИВЕЕ/ ПЪК ТОГАВА НЕГОВИТЕ ПРОПАГАНДАТОРИТЕ ДА УЧАТ БЪЛГАРИТЕ/КИТЕ ДА ПЕСТЯТ.АМА СЕГА НАЛИ ? ПРОСТО МЕ Е ГНУС . ЧЕСТНО ВИ СПОДЕЛЯМ марги драганова.
 • Октомври 8 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ама марги драганова тук другите ми се обиждат , зашото пък мисля техните , че са като вас герберастите. Не , че е далеч от истината , но имате почти/перфектен/ имидж. Даже и на пожеланието им за 3000 години премиер борисов някой и минус ми е сложил. Е , НАЙ , НАЙ , НАЙ пък не иска 3000 години да му е премиер.
 • Октомври 8.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  А , случайно Дядо Павлов да има нещо общо с онази свръх кадърната по усвояване на синьо сиренеце и Луканки по партитата ХУБАВОТО лили бре. Даже тя толкова хубава , че понякога е бъркам и с жени калаканджиева.И стройна ЖЕНА мечта ми почти. Случайно ИЛИ Е СЪВПАДЕНИЕ НА ФАМИЛИЯТА. ? А , ОНЗИ ЪвродУпетат дето МУ ЗАТВОРИХА СИНЧЕТО В Испания ЗА СВОДНИЧЕСТВО ? НЕ БЕШЕ ЛИ НЕШО ВЪВ ВЕСТНИК Народна Армия . виж още ›› ИЛИ БЪРКАМ ?
  : 0 !
Нагоре