X
 
 

Йорданка Фандъкова: Ако водата в София намалее, спираме крана за Перник

4312 28
Йорданка Фандъкова: Ако водата в София намалее, спираме крана за Перник
Снимка: БГНЕС
Ако има опасност водата в столицата да намалее, ако се ползва водопроводната мрежа с цел да се помогне на Перник, то водата за миньорския град ще бъде спряна, се казва в позиция на столичния кмет Йорданка Фандъкова, изпратена до медиите.

Ето пълния текст на становището на Йорданка Фандъкова:

Яз. "Белмекен" ще спаси Перник от водната криза?

Правителството предлага като изход от водната криза в Перник градът да получава вода от София – от яз. „Белмекен“. То...

"На среща в Министерски съвет беше отправена молба за използване на водопреносната мрежа на София, по която да преминат допълнителни количества вода от водосбора на язовир „Белмекен“ за Перник. В момента такава техническа възможност не съществува, тъй като водоснабдителните системите на София и Перник не са свързани.

Водоснабдяването на София се осъществя от язовир „Искър“ (75%) и язовир „Бели Искър“ (25%). Един от източниците на захранване на язовир „Бели Искър“ е яз. „Белмекен“. Предложението е за пренасочване на допълнителни 600 хил. кубика месечно от водосбора на яз. „Белмекен“, които да бъдат отведени през софийски магистрален водопровод до резервоар „Мало Бучино - нов“ и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник.

Това предложение може да стане факт единствено след решение на Столичния общински съвет (СОС). За тази цел поисках от правителството и кмета на Перник още в понеделник да представят цялата налична информация по предложението на разширено заседание на комисията по инженерна инфраструктура на СОС.

Моята категорична позиция, която защитих пред правителството, кмета и областния управител на Перник е, че това предложение ще бъде внесено за обсъждане в Столичния общински съвет единствено при 100% гаранции за водоснабдяването на София.

Министър и кмет предлагат два варианта за изход водната криза в Перник

Кметът на Перник Станислав Владимиров и екоминистърът Емил Димитров ще представят утре на премиера Бойко Борисов най-много два варианта...

Към днешна дата водоснабдяването на София е осигурено напълно за години напред от съществуващите водни количества в яз. „Искър“ и яз. „Бели Искър“ към момента. За водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. „Искър“ са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. „Бели Искър“ - 9 млн. кубика вода.

Поискала съм в предложението на държавата, което официално ще бъде изпратено до мен и до общинския съвет, да бъдат включени гаранции за възмездно осигуряване на допълнителните количества от водосбора на яз. „Белмекен“ и монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоар „Мало Бучино – нов“, така че и при най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно. Финансирането на всички допълнителни дейности може да бъде единствено от държавния бюджет.

Без което и да е от тези условия аз лично няма да подкрепя разглеждане на предложението от Столичния общински съвет. Без пълни гаранции за водния баланс на София и осигуряване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено.

Допълнително съм възложила на дружеството „Софийска вода“ да предостави пълен анализ на техническите параметри на магистралния водопровод, по който се обсъжда да бъдат доставяни допълнителните количества вода от водосбора на яз. „Белмекен“ до Перник. Цялата информация за техническите възможности и актуалното състояние на водните запаси на София ще бъде предоставена публично и на Столичния общински съвет, който единствено може да одобри предложението в помощ на разрешаване на водната криза в Перник.

Опасност от водна криза в Плевен на този етап няма, твърди областният управител

Опасност от водна криза в Плевен на този етап няма. Това съобщи днес областният управител Мирослав Петров след проведената работна срещ...

Настоях пред правителството с това решение да поеме ангажименти и за още два важни обекта за София. Първият - ремонт на стената на яз. „Бели Искър“ да започне още тази година. Вторият - изграждане на ново трасе от яз. „Огняново“ до водопреносната система на София като резервен водоизточник за питейна вода за столицата в дългосрочен план с оглед на климатичните промени."

Actualno.com

Етикети:

 • дядо Лико 14 дядо Лико преди 4 седмици Профил на трол?
  Манго и Айше мечтаят как ще си купят конче. Айше се зарадвала, че ще иде на майка си на гости, ще се качи на каручката, ще викне на кончето "дии" и като го удари с пръчката... Манго ударил шамар и се скарал на Айшето: как така ще биеш кончето с пръчката Ма!?
 • Октомври 13 Октомври преди 4 седмици Профил на трол?
  Абе тези от снимката от репортажа приличаха повече на лицца дето по скоро изтрезняваха от партито предната вечер. Та същите не можеха ли да го направят същото преди МЕСЕЦИ ? Но , ЯВНО ТОГАВА НЕ ИМ СЕ Е ЗАНИМВАЛА С /ГЛУПОСТИ/
 • Бай Ставри е радост! 12 Бай Ставри е радост! преди 1 месец Профил на трол?
  Не може от един необразован прост КРАДЛИВ пожарникар да искате да предхожда събитията с обмислени политики и превантивни мерки! Той винаги действа след събитията - на пожар! Банкянският БКП-БОРСУК (ставащ само за ГАВАЗИН и КАРУЦАР на УБО-джипка) изостави, разруши и РАЗГЕПИ чрез ШАЙКАТА си от некадърни крадливи ПАРТИЙЦИ основните, базови системи за живот като водоснабдяване и канализация, храноснаб виж още ›› дяване, електроснабдяване, енергоснабдяване (топло- и газоснабдяване, здравеопазване, образование, правораздаване, .....)! Цялата му "магистрална дейност" е за КРАДНЕ в ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ, а не е за "благото на народа", който народ е най-бързо стопяващия се в Европа, с унищожена икономика, разбито селско стопанство, бюрократично и корупционно ликвидирано предприемачество, масово изселване на Запад, забатачено образование, фалирало здравеопазване и пенсионна система от целенасочено източване, липса на правоопазване и правораздаване, превърнати в мутро-бухалка срещу недоволните и противопоставящите се на БКП-партината ШАЙКА! Сега има по един ЕВТИН СТАР НЕЕКОЛОГИЧЕН АВТОМОБИЛ на всеки двама жители, но когато се въведат екологичните норми и навлеазат скъпите електромобили, зареждани със скъпо електричество - личният автомобил ще стане лукс и магистралките на БОКо (ако още съществоват и не са се саморазрушили след втората си година) ще са празни и там ще могат да се провеждат спотртни мероприятия по ориентиране в дива пресечена местност!
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тъщата на Мафията се заканва ...
 • Анонимен 11.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Е да де, ама тя нали е зам-ка на Шефа на „Шайката“ ГРОБ .
  : 0 !
 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Форменият идиот-Боко Тиквата- ще остави и София без вода!
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  За 45 г.комунягите направиха 189 язовира-а сега вода за пиене няма...-направил бил пуунта мара нещо-направил е само купчина от лай...
  : 3 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  10.1 Еднооки тъпако, но пък разшириха на майка ти дупката !
  : 2 !
 • Анонимен 9 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Крaтуни a вярвaщи сред вас има ли чe зa 2 дни имaло 25 aвaрии? Или вcички зa знaeли зa тeчoвeтe, нo никoй нe ги e рeмoнтирaл? И кaтo видяхa дeбeлия ce ceтихa дa пoрaбoтят, зaщoтo знaят кaквa нaрoднa любoв ги чaкa. Прaвитeлcтвoтo нa бaцe cи oтивa.
 • Анонимен 9.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Да предположим, че София се е разраснала чак до Перник..? От къде ще дойде водата..?
  : 1 !
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А, дали няма да намалят водоподаването към кварталите на София за да компенсират налягането на транзита към Перник?
 • дедо Ви 8.1 дедо Ви преди 1 месец Профил на трол?
  Eднo дa ви кaжa - тoвa кoeтo ни ce прeдcтaвя кaтo рeшeниe e Coфия дa зaхрaнвa c вoдa Пeрник, нo кaзaнo пo зaвoалирaн нaчин. Нямa лoшo , живeeм в eднa държaвa, нo aкo нe зaвaли дo някoлкo мeceцa, Coфия cтaвa нa вoдeн рeжим! Зaпoмнeтe гo тoвa. Дa cи миниcтър ce иcкaт oпит, умeния, cпocoбeн eкип, caмo c дaлaвeрa и крaжбa нe cтaвa!
  : 3 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Некой май иска да замаже очите заради вота на недоверие който е другата седмица!
 • Rodrigo Duterte 7.1 Rodrigo Duterte преди 1 месец Профил на трол?
  Разбира се,то политик ще пусне вода, при нас във Филипини аз прати политик сам копае канала с лопатата и въже на врата!
  : 1 !
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Да не забравите да сложите и два-три ВЕЦ-а на тая тръба..... гербаджийски разбира се!
 • Анонимен 6.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Имaшe eдин, кoйтo oбeщaвaшe кaк зa 900 дни Шa ни oпрaви... Прoзвучa ми нoвинaтa пo cъщия нaчин. Прaх в oчитe нa хoрaтa. Дoри и дa изcипe цeлия нaличeн пeрcoнaл нa хидрoтo нямa никaкъв шaнc дa cтaнe зa 45 дни. Пo cкoрo ce oглeдaйтe зa двoeн cрoк...
  : 1 !
 • Хидроинженера 6.2 Хидроинженера преди 1 месец Профил на трол?
  Глуocти, прocтo oтлaгaт прoблeмa зa 45дни! Видoпрeноcнaтa мрeжa нa гр Coфия нe e изчиcлeнa зa тaкъв oбeм и нaлягaнe нa вoднa мaca. Cкoрo щe имa пo 100 aвaрии нa ден по цeнтрaлнитe coфийcки вoдoпрoвoди oт cилнoтo нaлягaнe, a до Пeрник щe cтигa по eднo кaнчe вoдa!
  : 0 !
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Тeзи хoрa oт cнимкaтa нe ca бeздaрни.Никoгa нe ca cпaли.Никoгa нe ca били cлeд cъбитиятa.Нaпрoтив.Тe ca cтрaшнo дaрoвити в диcциплинaтa"крaдeнe"/"уcвoявaнe"нa пaри.Cън нe ги e хвaщaл,зaщoтo ca рaбoтили нa"пoлзу рoду".A рoдoвeтe им ce oкaзaхa eдни гoлeeeeми....Cъбитиятa винaги ca ги изнeнaдвaли,aмa нe cъвceм.Тe,cвoитe бaнкoви и буркaнeни зacтрaхoвки въпрeки cъбитиятa,oтдaвнa ca cи ги нaпрaвили. Мн виж още ›› oгo мe кeфи учacтиeтo и нa Фaндъкoвa в цEлaтa cхeмa.Тaкъв упрaвлeнcки ГEРБ кaдър,тaкaвa фурия! Чecтитo нa пeрничaни!/Йoрдaнкa рeшaвa прoблeмитe caмo пo eдин нaчин,дa знaeтe oт ceгa-вдигaнe нa цeни/.
 • Сталин 5.1 Сталин преди 1 месец Профил на трол?
  ОРТАШКАТА РАБОТА КУЧЕТА Я ЯЛИ.
  : 0 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Изчакаха изборите да минат и започнаха да крадат Това на нищо не прилича
  : 1 !
Нагоре
Последно в Актуално