Пожарникарите отчаяни, техниката им от Средновековието

4681
Пожарникарите отчаяни, техниката им от Средновековието

Борещите се всеки ден с огнения ад в страната пожарникари са отчаяни.

Сред екипите се чувства все по-осезаемо усещането за безсилие пред природната стихия, което е съпътствано от липсата на качествена техника.

Усложнена остава пожарната обстановка в страната

Пожарната обстановка в страната остава усложнена. Само до 18 часа днес огнеборците са реагирали на 260 сигнала за произшествия.Към моме...

"Даваме всичко от себе си, за да потушим пожарите в страната, но има неподходящи метеорологични условия, които пречат на усилията ни", каза в сутрешния блок на Нова телевизия Любомир Еленков, президентът на Националния синдикат на пожарникарите "Огнеборец".

По думите му, гражданите помагат с каквото могат. Еленков смята и, че пожарите в страната не са случайност, а има доста умишлени.

Според него един от основните проблеми е и намаленият брой на служителите в пожарната. Еленков обясни, че в момента пожарната е станала като полицията и има по двама души в един противопожарен автомобил, като единият от тях е шофьорът. Той уточни, че причините за намаления състав са много и те са се натрупвали с течение на години.

Еленков е на мнение, че трябва да се назначат още 3000 души на работа в пожарната.

Никъде в света няма пожарни автомобили, които излизат с двама пожарникари, а на места в страната има и пожарни коли, които излизат с един пожарникар.

В родната противопожарна служба средната възраст на автомобилите е доста голяма, като голям процент от тях е на възраст над 25 - 30 години. Според Еленков, българският пожарникар има успехи, независимо, че работи с техника от средновековието.

На този фон днес продължава борбата с огъня.

Между елховските села Раздел и Вълча поляна. Огънят обхваща над 12 000 декара. Няма опасност за близките населени места.

Горят смесена и иглолистна гора, храсти и сухи треви. През нощта дежурни екипи са следили огънят да не тръгне към селата. Рано тази сутрин започна прокарването на просеки с тежка верижна техника, за да се спре разпространението на огъня. В потушаването на пожара са включени огнеборци, горски служители, военни и гранични полицаи. Пет противопожарни екипа са на мястото на пожара. Очакват се още автомобили от Сливен и Стара Загора. В гасенето на огъня отново ще се включи и хеликоптер на ВВС. Засега няма опасност огънят да премине в Турция.

В община Средец дежурни екипи ще извършат оглед в района на пожара. Снощи беше овладян огънят в землището на село Момина църква. Последното горящо огнище на пожара е над село Факия. В общината остава бедственото положение. Няма заплаха за жителите на селището.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com