Правим циклотронен център - най-големия научен проект от 20 години

9220
Правим циклотронен център - най-големия научен проект от 20 години

В края на 2014-а или началото на 2015 година в България ще заработи циклотронен център, съобщи пред БНР доц. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания и ядрена физика към БАН. За българската наука това е огромна стъпка – най-големият научен проект през последните 20 години, предаде БЛИЦ.
Центърът ще се намира в БАН. Ще бъдат спазени всички норми на безопасност – ще бъде под земята, с дебели стени, със съответния тип бетон и т.н.

"Това не е реактор, а ускорител на леки частици и ще бъде напълно безопасен. Ускорител на по-тежки частици има, например, в Кьолн, в центъра на града. Такива центрове има и в Турция, Румъния, Австрия и др. Главното приложение на произвежданите частици ще бъде в медицината. Много хора чакат за ранна дианостика и поради това, че вносът на такива изотопи е много скъп, се налага да пътуват в чужбина. Ако бях млад учен, бих се върнал да работя по този проект. Мечтая ядрени изследвания да се правят и тук, и младите хора да се обучават тук. В централата студентите ще могат да се обучават по експериментална ядрена физика", обърна се към по-младите си колеги доцент Тонев.

Редактор: Сияна Любомирова

БАН помага на Европарламента за кирилицата

Институтът за български език на БАН ще помогне на Европейския парламент за решаването на проблема с използването на кирилицата в офиц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...