Природният газ ще поевтинее от януари с повече от предвиденото

3748
Природният газ ще поевтинее от януари с повече от предвиденото
Снимка: БГНЕС

Природният газ ще поевтинее от януари с повече от поисканите от „Булгаргаз” 2%, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, предаде БНР.

„Предполагам, че може да се окаже малко по-голям, защото нашите експерти ще изчисляват всички ценообразуващи елементи и ще се произнесат съвсем компетентно, като ние имаме първо заседание на 17 декември, на което ще приемем доклада на работната група”, заяви Иванов.

Иван Иванов: Износът на ток в последните 2 години бележи възход

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви, че износът на ток през последните две години бележ...

Причината за това е, че сметките на обществения доставчик са базирани върху цените на световните пазари преди 1 декември, докато през последната седмица цената на петрола, която влиза във формулата за определяне на цената на природния газ, която страната ни плаща на Русия, падна под 40 долара за барел.

„Дотук прогнозите, които съм давал, се сбъднаха, че ще има сериозно намаление на цената на природния газ за четвъртото тримесечие, то беше 14,26% и по-малко, но все пак намаление. За първото тримесечие ще бъде малко повече от това, което "Булгаргаз" предвиди”, каза още той.

Иванов допълни, че цената на синьото гориво ще продължи да намалява и през второто тримесечие на 2016 година, но с по-малки проценти.

Председателят на КЕВР припомни, че до края на 2016 г. на Българската независима енергийна борса ще започнат да се търгуват и първите количества синьо гориво, което ще се отрази благоприятно на цените на вътрешния пазар. До дни ще бъдат сключени и договори за продажба на борсата на част от най-евтината електроенергия - тази от АЕЦ "Козлодуй" и ВЕЦ-овете на НЕК.

Абсурдно - НС не чу единодушното мнение на депутатите-експерти в енергетиката

До абсолютен ступор се стигна по отношение на бюджетите за догодина на две от най-важните структури в българската енергетика - КЕВР и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com