Прокуратурата за трагедията: Виновна е властта!

8727
Прокуратурата за трагедията: Виновна е властта!
Променят Закона за водите с цел осигуряване на контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири

Отговорността за трагедията с наводненията, които удариха България, е на изпълнителната власт и собствениците на съоръженията.

Говорителят на окръжната прокуратура Павел Жеков коментира пред БНР досъдебното производство заради наводненията в Харманлийско, като потвърди, че екип от следователи ще установява причините за наводнението и евентуална отговорност на лицата, които ползват и упражняват контрол върху съоръженията.

Кристалина се трогна от хората в Бисер

В село Бисер ще бъде създаден Обществен съвет, който да определи как и колко бързо да се приоритизира помощта за хората.  Еврокомисар ...

"Прокуратурата е длъжна да ограничи обективно сложилите се условия от човешкия фактор, който е причинил въпросното действие. Защо отново повтаряме едни и същи грешки, не се ли учим от тях? Длъжностните лица от различни интституции си прехвърлят топката. Колко контролни органи има в тази държава? Прокуратурата ще направи всичко възможно за обективно разследване. Ако правилата бяха спазвани дори частично, нямаше да се стигне до тази трагедия. Отговорността е изцяло на изпълнителната власт и на собствениците на тези съоръжения. Прокуратурата ще направи всичко, за да отговори на претенциите на обществото. Но всяка една институция има свой инспекторат. Защо не постъпват сигнали в прокуратурата? В момента единственото, което правят, е да отхвърлят от себе си отговорността", каза Павел Жеков.

Реакциите на властта по проблема:

Днес правителството прие решение в 10-дневен срок министрите на регионалното развитие и благоустройството, на околната среда и водите, на икономиката, енергетиката и туризма и на земеделието и храните да изготвят предложения за промени в Закона за водите с цел осигуряване на контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири в страната и опазване живота и здравето на населението, минимизиране рисковете за икономиката и опазване на имуществото. Това съобщиха от правителствената информационна служба. С промените ще се възложи на министъра на икономиката, енергетика и туризма чрез НЕК, предприятие „Язовири и каскади”, осъществяването на цялостния контрол по техническото състояние и безопасност на всички язовири и микроязовири в страната, независимо от тяхната собственост, вкл. и предприемането на принудителни административни мерки, в това число и принудително премахване с цел минимизиране рисковете за населението.

Всички язовири, които се използват за питейно-битово водоснабдяване и за енергийни цели, ще се обявят за публична държавна собственост, като управлението им ще се осъществява от МИЕТ с оператор за тяхната експлоатация и поддръжка – НЕК предприятие „Язовири и каскади”.

Всички язовири и микроязовири, с изключение на актуваните като общинска собственост, ще се обявят за публична държавна собственост, като управлението им се осъществява от Министерството на земеделието и храните с оператор за тяхната експлоатация и поддръжка - „Напоителни системи”.

Десетки милиони в щети, но ЕС няма да ни даде пари!

Все още няма пълна оценка на щетите от наводнението, но те не са в мащаба, който би довел до искане на компенсация от Европейския фонд ...

В законопроекта ще се предвиди възможност общините в определен срок да заявят отказ от собствеността върху язовирите, чиито собственик са. В случаите, при които не се заяви отказ от собственост от страна на общините и няма договор за управление с оператор на съответния язовир, оператор по право ще е „Напоителни системи”.

Ще се регламентира поддържането на регистър на всички язовири, микроязовири и други съоръжения във водния сектор – държавна и общинска собственост, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Министерския съвет одобри и отпускането на допълнителни бюджетни кредити за изплащане на еднократна финансова помощ на законните наследници на починалите при наводнението в област Хасково. Помощта ще бъде в размер на 10 000 лв. за всеки починал и ще се изплаща на наследниците им чрез Агенцията за социално подпомагане. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Вследствие на интензивните валежи, паднали на 6 февруари 2012 г. в югоизточната част на страната, е засегната голяма част от територията на област Хасково. В областта са получени сигнали за загинали и изчезнали хора и животни, разрушени сгради и мостове, прекъснати участъци от републиканската и общинската пътна инфраструктура, наводнени земеделски земи.

Скъсването на стената на язовир „Иваново” потопи харманлийското село Бисер, където водното ниво за кратко време е достигнало 2,5 м. Наводнени са и други села в областта. Осем души са загинали в Хасковско, други двама са в неизвестност. Екипи на МВР от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, Министерството на отбраната, Българския Червен кръст, служители от Изпълнителна агенция по горите и високопроходима техника се включиха в спасителните операции. Използвани са спасителни лодки и военните хеликоптери „Кугър”. Организирано е раздаване на храна, вода и продукти от първа необходимост.

Морето заля Мостика и пътя за солниците в Бургас

Заради силно вълнение морето край Бургас заля пътя към „Черноморски солници”. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com