Районът около "Александър Невски" става пешеходна зона

5227
Районът около "Александър Невски" става пешеходна зона

Площадът пред храм “Св. Александър Невски” ще е само за пешеходци, коли ще се движат само зад катедралата. Това е една от идеите, които предвижда мащабният ремонт на почти целия център на София. Очаква се той да започне през 2017 г. с пари от Оперативна програма “Региони в растеж”.

Според прогнозите ще струва 41 млн. лв. Десет безплатни Wi-Fi зони ще има в центъра. Някои от тях ще са на площадите “Гарибалди” и “Славейков”, в градинката при църквата “Св. Седмочисленици”, по улиците “Солунска” и “Шишман”.

Според плановете улица “Шишман” ще се превърне в споделено място за пешеходци, велосипедисти и автомобили, като ще се ограничи скоростта на движение, пише 24 часа.

Нови места за сядане, фонтан и чешма ще има на пл. “Гарибалди”.

Чешма, маси и столове за сядане пък са планирани за пл. “Славейков”. Пазарът за книги там също ще е с нова визия с еднакви модулни конструкции. Такива ще има и на пазара за плодове и зеленчуци до “Св. Седмочисленици”. Велостоянки, нови спирки, информационни табели, паркинг автомати, подземни контейнери за смет и автоматизирани обществени тоалетни ще допълват новата визия на центъра. Проектът предвижда той да се възстанови и обнови, като в едната зона влизат улиците около “Граф Игнатиев”, а в другата - представителната част на центъра с района около “Св. Александър Невски”. Ремонтът ще почне догодина, ако не се обжалват процедурите, които тепърва ще се обявяват.

Без вода в някои части на столицата на 13 септември

"Софийска вода" временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 13 септември. Това съобщиха от пресцентъра на друже...

Мащабният ремонт вероятно ще продължи около 2 г., тъй като ще се подменят настилки, тротоари, подземна инфраструктура, градско обзавеждане и осветление. Всички улици ще бъдат направени удобни за хора с увреждания. Проектите за центъра са в доста напреднала фаза. Проектира се реконструкцията на подземната инфраструктура - водопроводи, канали, ел. съоръжения.

До края на годината ще са готови инвестиционните проекти и ще бъде издадено разрешение за строеж. Очакваме строителството да започне през първата половина на 2017 г., обясни главният архитект на София Здравко Здравков. Той подчерта, че това са знакови градски пространства с богата история, множество паметници, сгради и артефакти.

“Въпреки че това е една от най-благоустроените територии в София, проучванията показаха и немалко проблеми - конфликтни точки между пешеходци и коли, между пешеходци и трамваи, част от площадите са превърнати в паркинги. Има и какво да се желае за градския дизайн”, каза Здравков.

Основната цел на ремонта е да превърне тези знакови пространства в удобни и привлекателни места, ползвани основно от пешеходци. Ще се започне от реконструкция и изграждане на нова подземна инфраструктура. После ще се продължи с подмяна на настилки, премахване на разнородните елементи на градския дизайн и изграждане на ново осветление и подмяна на градското обзавеждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com