Семейства в "Илиянци" над биологична бомба

5626
Семейства в "Илиянци" над биологична бомба

Жители на столичния квартал „Илиянци” от години живеят над мазета, пълни с отпадни води. Освен силната миризма, която се носи в жегите, има реална опасност водата да подкопае основите на блок.

Причината се крие в канализацията, която се запушва лесно. Проблемът съществува отдавна, затова мъжете от квартала са се научили да отпушват шахтите сами - с подръчни материали.

От 1 юли по-скъпа студена вода в София

Столичани ще плащат по-скъпа студена вода от 1 юли.От дружеството "Софийска вода" искат увеличението да е с 12% за битовите потребите...

От пролетта обаче нивото на отпадъчната вода стига един метър, а проблемната шахта не може да бъде открита.

Освен отпадъчната вода и тежката миризма, в мазетата са се развъдили и червеи.

Хората се страхуват, че в летните жеги е вероятно да плъзне и зараза. Опасностите не спират дотук - заради насъбралата се вода носещите стени на няколко от жилищните кооперации се рушат.

Още преди два месеца жителите от квартала се обръщат с молба за помощ към „Софийска вода” и ХЕИ. От „Софийска вода” отговарят, че проблемната канализация не е предадена на Дружеството за експлоатация и поддръжка, затова нямат ангажимент към проблема.

Световните градове ще намаляват парниковите газове

Кметовете на най-големите градове в света поеха във вторник задължението да намалят до 2030 г. парниковите газови емисии на градовете...

Ръководството на РЗИ отговаря, че посочените имоти не сa обекти, подлежащи на контрол от страна на здравните инспекции.

И двете институции пренасочват живущите на квартала към Районната общинска администрация.

В телефонно интервю за bTV кметът на район Сердика Тодор Кръстев обясни, че канализацията е частна собственост и като такава общината не би трябвало да има ангажимент към нея. Въпреки това вече е задействан механизъм за решаване на проблема.

"Ние като община не можем да им съдействаме, защото това е равносилно на къщи изградени в частни дворове, които нямат канализация, имат септични ями. И ако се напълни септичната яма, хората да търсят общината да им отпушат ямата. Общината няма задължения, но все пак това са жители на района и се опитваме по всякакъв начин да им помогнем. И затова от една седмица обикаляме с една от чистачките на водопроводи от Общината, изпомпваме водата и искаме да видим откъде всъщност не може да изтече водата”, каза Кръстев.

Спиране на водата в някои райони на столицата

Днес във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод в ж.к. "Дружба І" , се налага спиране на в...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com