X
 
 

След скандал: Жената до Боян Петров поиска да се спре с използването на името му

15186 1
След скандал: Жената до Боян Петров поиска да се спре с използването на името му
Снимка: Фейсбук на Р. Ненова
"Това, разбира се, е пълна глупост. Когато ми казаха за този пост, мислех да го подмина, защото не е единичен случай, когато някой си прави реклама на Боян". Така жената до трагично изчезналия ни голям алпинист Боян Петров – Радослава Ненова, коментира скандален пост на доцент Георги Иванов, с който той рекламира свои добавки във Facebook.

Според Ненова, време е да се разбере, че не следва различни хора да се възползват от Боян. Тя изрично уточни, че никой не я търсил за съгласие за казаното от Иванов. "Не е редно да говорим от името на човек, който не е между нас – аз самата не си позволявам, макар да го познавам най-добре", подчерта Ненова. По думите ѝ, най-често хора, с които Боян Петров "някога някъде се е ръкувал", се възползват от името му – близките му приятели не го правят.

Самият Иванов заяви пред Нова телевизия, че не се отрича от публикацията си във Facebook, но направи уточнение, че рекламираните от него добавки щели да подобрят кондицията на Петров, а не че обезателно щели да го спасят. В публикацията си във Facebook обаче доцентът, който е част от УАСГ, казва друго: "Ако му бях бутнал в ръцете на летището тази комбинация от добавки, която тествах на понеделтищката ми тренировка по Мусаленската пътека - можеше още да е мегжду нас!" (бел. ред. - оригиналният правопис е запазен). От ръководството на УАСГ вече се извиниха, макар университетът да няма нищо общо със случилото се.

Хипотетично е възможно Иванов да бъде съден, смята юрист. Нямало обаче конкретни текстове за такъв случай, но можело да се прави препратка към вече съществуващи законови текстове и да се заведе дело - например за авторски права за използване на изображение, в случая лицето на Боян Петров. Въпросът е, че социалните мрежи изпреварват с много правото и създават хипотези и казуси, които до този момент липсват в правния мир.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители