Софиянци може да останат без топла вода от утре?

30258
Софиянци може да останат без топла вода от утре?
Снимка: БГНЕС

Възможно е от утре жителите на столицата да останат без топла вода. Причината за това е, че има сериозен натиск и заплахи за спиране на горивото към „Топлофикация София” от страна на „Булгаргаз”. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде КРОСС.

Тя каза, че "Топлофикация София" е получила писмо от "Булгаргаз", в което се иска изплащането на дължимите задължения. По думите на кмета дружеството има задължения към "Булгаргаз", но те са почти равни на тези, които "Топлофикация" има да получава от НЕК - около 50 млн.лв. 

Никой не може да каже колко точно абонати крадат топло

Големият проблем е, че кражбите не са за сметка на „Топлофикация", а за коректните платци. Единственият начин да спрем това е , к...

Твърденията на Фандъкова обаче бяха бързо опровергани от изпълнителния директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов. „Горивото няма към „Топлофикация София” няма да бъде спряно утре”, заяви той.

Факт е, че имаме уверение за плащане на сериозна сума, затова и предвид на факта, че времето е топло и няма да се включва все още парно, първите няколко дни на ноември ще приемем заявките за газ. Ние цяло лято алармираме за това, че има просрочени задължения, допълни Гогов. 

По думите му от „Булгаргаз” са казали на Столична община, че ще продължат с доставките на газ, ако от Общината си спазят обещанията за плащане. Ако ли не, то има опасност да не се достави нужното гориво за отоплителния сезон.

Ако НЕК получава помощ от държавата, за да разплаща своите задължения, настоявам с тях да се погасят задълженията към "Топлофикация" и те директно да отидат в "Булгаргаз", така че да няма напрежение и заплаха за София, отбеляза Фандъкова. Става въпрос за над 1 милион потребители - потърпевши от подобно спиране на доставките, което ще доведе и до спиране на топлата вода на столичани. Винаги има леки сблъсъци с "Булгаргаз", когато става дума за разплащането на сметките, но такъв масиран натиск като сега не е имало, коментира още кметът. 

Всеки трети радиатор е свален

Всеки трети радиатор в топлофицираните жилища у нас е демонтиран, показват неофициалните данни на топлинните счетоводители. При общо 1,...

Тя припомни, че от месеци работна група в министерството на икономиката обсъжда начините за погасяването на старите задължения на "Топлофикация". Кметът Фандъкова припомни, че "Булгаргаз" е прехвърлило вземания, които има от "Топлофикация" към БЕХ. "Така ние говорим вече не за онези действително огромни задължения, за които трябва да се намери решение, а за текущи задължения, които "Топлофикация" прави всичко възможно да погасява, посочи кметът.

Тя изрази надежда да не се стига до спирането на топлата вода за софиянци. При такъв вариант ще се наложи да се ползва мазут, но до това се прибягва само в тежки ситуации при аварии, защото мазутът не е щадящ за околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество