В МВР започнаха да се учат на правата на човека

3711
В МВР започнаха да се учат на правата на човека
Целта е създаване на обучителна мрежа по проблемите на недискриминационното поведение в полицейската дейност

В МВР започва пилотно обучение по правата на човека, съобщиха от министерството. Целта е създаване на обучителна мрежа по проблемите на недискриминационното поведение в полицейската дейност.

През септември 2011 г. започна изпълнението на проект HOME/2010/ISEC/FP/C2/4000001454 „Европейска полиция и човешки права” по специфичната програма на Европейската комисия „Превенция и борба с престъпността” (ISEC 2010). Проектът, който ще продължи 18 месеца, се реализира в партньорство между Главна дирекция „Охранителна полиция”, Академията на МВР, Института по психология на МВР, Комисията за защита от дискримнация, Българския Хелзинкски Комитет, Центъра за изследване на демокрацията, Белгийската федерална полиция, Германската полиция (провинция Баден-Вюртемберг) и Полската полиция (Варшавска градска полиция). Очакваният резултат от изпълнението на проекта е създаване на обучителен модел за последващо полицейско обучение с европейски измерения.

Брюксел разследва МВР по сигнал на Група във Фейсбук

Вчера се получи писмен отговор от Брюксел на петицията на Групата във Фейсбук ”Да защитим доблестния полицай от българското Минис...

Дейностите в изпълнение на проекта обхващат: оценка на състоянието в полицейската дейност в България и държавите партньори – Белгия, Полша, Германия по спазване правата на човека, с акцент върху недискриминационно поведение; разработване на методика за обучение; изготвяне и издаване на наръчници за обучители и обучаеми.

Новаторството в проекта е в разработването и прилагането на съвременна методика за обучение на възрастни с цел мултиплициране на обучението по правата на човека. Ще се търси повече гъвкавост на обучението, което ще позволява на базата на периодични обзори от полицейската практика да се провеждат тематични обучения, както и актуализация на учебните модули. Основната характеристика на обучението е интерактивният и интердисциплинарен подход, базиран на ситуативно модулно обучение – по казуси от полицейската практика.

Разработените методика и наръчници ще бъдат предоставени на CEPOL за ползване от полицейските служби на страните от ЕС и страните – кандидатки. Към момента започва пилотно обучение на обучители в СДВР и ОДМВР Перник и Пазарджик. През предстоящите три месеца от февруари до април 2012 г. ще се проведе последващо обучение на полицейски служители в трите дирекции. През септември ще започне обучението на обучители в други 10 областни дирекции на МВР в страната. Така в българската полиция ще бъде изградена мрежа от 280 обучители по проблемите на недискриминационното поведение в полицейската дейност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com