В района на бедствието ще бъде доставен един камион храни

6028
В района на бедствието ще бъде доставен един камион храни
Овладяна е ситуацията с яз. Орешец

В района на бедствието в област Хасково са съсредоточени значителни сили и техника от състава на МВР, Министерство на отбраната, БЧК, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В района на с. Бисер, община Харманли, продължават спасителните действия. Към 21.00 часа в района на бедствието ще бъде доставен един камион храни, организирани от МЗХ. В района на Раднево - Любеново и Харманли - Любимец е отнесен насипът на жп линията и преустановено всякакво движение на влакове. Веднага след оттичане на водата екипи на „Железопътна инфраструктура” имат готовност да възстановят трасето. 12-те чуждестранни граждани от дерайлиралия рано тази сутрин международен влак за Истанбул са настанени в Хасково, като се прави възможното да се транспортират към Турция. 14-те румънски граждани, пътуващи за Букурещ, са извозени с автобус и се намират в района на Стара Загора. Уведомени са чуждестранните партньори и е спряна продажбата на билети по тази дестинация.

Овладяна е ситуацията с яз. Орешец, като към момента се изпускат контролирано водни обеми.

Прокуратурата подхвана скъсването на язовирната стена

В Районна прокуратура Харманли започна досъдебно производство по чл. 335 ал.2 вр. ал.1 НК във връзка със скъсването на язовирна стена к...

Язовир „Ивайловград” продължава да прелива с водно количество 123 куб. м. в секунда. Продължава контролираното изпускане на водни маси от язовир “Студен кладенец”. Отворена е една клапа на язовира и се изпускат контролирани водни количества - 250 куб.м. в сек., които се вливат в язовир “Ивайловград”.

Прелива язовир Книжовник в района на Стамболово, област Хасково. Изпускат се количества водни маси - 55-60 куб.м. в сек., които се вливат в река Харманлийска. Това ще доведе до повишаване нивото на водата в бедстващите райони.

Язовир “Тракиец”, област Хасково, се изпуска контролирано през напоителните канали.

Продължава покачването на нивото на р. Марица като при Свиленград е достигнато водно количество около 1900 куб.м. в секунда.

Скъсани са диги по поречието на р. Харманлийска в района на с. Стойково, Родопи и Динево. Евакуирани са двама души от с. Родопи и Брягово. Пострадалите са изведени от водата, оказана им е помощ. Няма информация за жертви от населението. Удавени са селскостопански животни.

Заради скъсана дига вода залива квартали в Свиленград

Заради скъсана дига край Силенград, вода залива един от кварталите. Това съобщи началникът на Областна дирекция "Пожарна безопасност и ...

Скъсана е дига на р. Харманлийска – гр. Харманли при вливането в р. Марица.

В района на гр. Свиленград на р. Марица е скъсана част от дигата до кв. Гебран. Нивото на водата се покачва, в момента е около 25 – 30 см. От спасителните екипи са спасени около 30 души.

На пътя Харманли – Върбово – Силен и Долни Главанак – Малки воден има скъсани мостови съоръжения.

Наводнена е градската част на Харманли, като нивото на водата спада.

Скъсан е мост на р. Марица по път Е-80 между Любимец – Свиленград, като движението за ГКПП - Капитан Петко Войвода се осъществява по новоизградения, но невлязъл в експлоатация мост.

Екоминистерството: Няма опасност от големите язовири

Към момента няма рискове за населението в поречието на големите комплексни и значими язовири. Това каза на извънредна пресконференция ...

На територията на цялата страна е създадена организация за непрекъснато наблюдение нивата на реките и водоемите.

Останалите значими язовири на територията на страната, стопанисвани от НЕК и Напоителни системи имат около 30% свободен обем, като могат да поемат допълнителни количества водни маси.

Чрез МВнР с нота са уведомени гръцката и турската страна за опасност от високи води. Информиран е центъра за мониторинг и информация на Европейската комисия (MIC).

Метеорологичната обстановка ще се влошава през следващите 24 часа. Очакват се валежи от мокър сняг в района на Хасково. По данни на НИМХ близките 12 часа се очаква пик на водните нива в речните корита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com