Водещата комисия в СОС за "Софийска вода" не подкрепя референдум

11958
Водещата комисия в СОС за "Софийска вода" не подкрепя референдум

Стопанската комисия на Столична община прие становище, с което реши да не подкрепи предложение за провеждане на местен референдум в Столична община с въпрос: "Съгласни ли сте да бъде прекратен концесионния договор между Столична община и "Софийска вода" АД, предаде БГНЕС.

Преди това комисията отхвърли предложението за провеждане на такъв референдум, предложено с доклад на общински съветници от БСП. И при двете гласувания двама общински съветници бяха за референдум, а шестима против провеждането му. Това е четвъртата общинска комисия, която отхвърля провеждането на референдум, очаква се въпросът да бъде разискван на заседание на Столичния общински съвет (СОС) на 5 септември. Стопанската комисия обаче е водеща по въпроса.

Към настоящия момент не са налице условия за прекратяване на договора по вина на концесионера. Това каза Николай Стойнев, председател на Постоянната комисия по стопанска политика и общинска собственост на Столична община. Той изтъкна, че прекратяване на договора по такъв начин, както е предложението в доклада е доста рисковано от гледна точка на последиците от него, които са и финансово – икономически и припомни решението да се преразгледа договора в някои части. Експерт от работната група посочи по време на дискусията, че това е може би най-проверяваният договор. Според него най-доброто решение е предоговаряне на част от концесионния договор. Едно прекратяване на концесията би довело до сериозен проблем.

В подкрепа на референдума

Представителят на неправителствения сектор Иванка Вълкова, която е присъствала на заседанието и на трите комисии в общината, проучващи доклада за референдум, даде кратко изявление. "И на трите комисии се констатира, че договорът е неизгоден за гражданите", каза тя. Жената посочи, че е било констатирано и че не е изгодно за общината и "представете си гражданите ще добият смелост да прекратяват и другите концесии, между които има в изобилие".

"Аз не чух някой тук или в друга комисия да каже кой е виновен за сключване на неизгоден за гражданите договор, каза тя и посочи, че не е чула и кой ще понесе отговорността за това, че се констатира, че е неизгоден, а не може да се прекрати. "Смятам, че ние гражданите имаме право да изискваме", каза Вълкова. Тя посочи и че на трите комисии се посочвало различни суми за плащане. "След като договорът не е публичен как може да ме убедите колко се плаща. Аз мисля, че при добро желание може да се прекрати договорът без санкции", каза Вълкова.

Панайот Панайотов, който се определи като пенсионер, призова всички общински съветници да обединят усилията и да помислят първо как може да се прекрати договорът и едва тогава да се започне процедура за прекратяване на договора. Румен Георгиев общински съветник от БСП и зам.-председател на постоянната по стопанска политика и общинска собственост на СОС посочи, че в резултат на дискусията има чувството, че се защитава концесионерът. Като е най–проверяваната концесия, защо създаваме непрестанно работни групи за преразглеждане на този договор, попита той.

В началото на заседанието днес той представи именно позицията на червените общинските съветници, които искат референдум за концесията за водата. Георгиев припомни, че след сключването на договора започват да се създават работни групи за неговото преразглеждане, т.е. личи си още тогава, че договорът е бил неизгоден.

Той посочи отново мотивите защо този договор трябва да бъде прекратен. Така например, не се изпълняват изискванията за намаляването на загубите за вода. В края на първата договорна година 64%, за петата - 62%, вместо предвидените по договор около два пъти по-малко. Георгиев посочи и че равнището на фактурираната вода е изключително ниско, а и цената на водата е далеч по-висока от договореното. Освен това, споредБСП , концесионерът не полага необходимите усилия да се съберат несъбраните приходи. Така за февруари 2012 г. размерът им е над 62 млн. лв. Георгиев посочи и големите неефективни разходи по отношение на консултантски услуги. Над 12 млн. лв. е струвало на софиянци пребиваването на чужди консултанти.

Срещу референдума

Зам.-кметът на столична община Дончо Барбалов припомни отново становището на кмета на общината Йорданка Фандъкова. В него се посочва отново, че работната група предлага ревизия на договора в някои части. Преди време пък концесионерът публично е обявил, че е съгласен с едно такова преразглеждане на договора. В становището се припомня и че в момента в Софийска вода текат три проверки.

Искра Ангелова, председател на комисията по местно самоуправление и член на стопанската комисия, говори за законосъобразността на предложеното решение и припомни дебатите в тяхната комисия. Докладът чисто правно не отговаря на закона за референдумите. Оказва се, че липсват и 5 подписа на този доклад, т.е. той не е подписан от новите общински съветници, посочи тя. "Ние имаме много сериозни притеснения какви ще бъдат последиците при едно безвиновно прекратяване на този договор", каза Ангелова. Според нея то ще доведе до сериозно икономически санкции – неустойка, покриване на всички сключени заеми, изплащане на инвеститорската програма и на някои други последици. Ние нямаме гаранция, че изгонвайки този концесионер ще гарантираме по-доброто и качествено обслужване на гражданите, каза тя. Това ще бъде доста лош сигнал към потенциалните инвеститори, когато се окаже, че с извънправни способи се опитвам да урегулираме граждански отношения, заяви Ангелова.

Референдумът за концесията на "Софийска вода" би струвал на София около 1,4 млн. лева. А развалянето на договора с Veolia може да означава обезщетение от до 1 млрд. лева.

Софийска вода е готова да говори за ревизия на концесионния договор

В свое официално съобщение "Софийска вода" изрази готовност да обсъди ревизия на концесионния договор за ползване на водната инфраструк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com