Всеки четвърти ученик у нас има проблеми със зрението

1526
Всеки четвърти ученик у нас има проблеми със зрението
Снимка: Getty Images / Guliver

„Всеки четвърти ученик у нас има проблеми със зрението“, твърди пловдивският офталмолог д-р Станка Узунова, която е участвала в над 60 международни и световни симпозиуми, конференции и конгреси по офталмология в Европа, Азия и САЩ.

Тя има над 20-годишен стаж и подчертани интереси в областта на глаукомата, сухото око, макулната дегенерация, контактната корекция и детското зрение. „Зрението е най-важното от петте сетива. Над 80% от заобикалящия ни свят възприемаме чрез очите. През детството се развива нервната система и се изграждат зрителните пътища. Двете очи трябва да работят в екип, в противен случай зрението може да остане лошо за цял живот. Ранното откриване на съществуващ очен проблем при деца е много важно – детските очи са толкова по-податливи на лечение, колкото по-рано започне то“, твърди д-р Узунова.

Според Американската оптометрична академия първият очен преглед при деца трябва да бъде направен на 6-месечна възраст, след това на 3 години и преди да постъпи детето в училище. За учениците препоръките са за преглед на всеки 2 години. Децата, които имат очни проблеми, пък трябва да бъдат преглеждани на по-кратки интервали, предаде Труд.

Двама ученици пострадаха след сбиване в Бургас

Няколко са версиите, по които работят служителите от Пето Районно управление – Бургас във връзка с инцидента с четиримата ученици...

„Очният преглед е много важен и задължителен преди започване на училище. От 3 до 6-годишна възраст 5-10% от децата имат проблеми със зрението. Симптоми за тях са, когато детето сяда твърде близо до телевизора, държи книгата много близо, криви си главата, за да вижда по-добре, присвива си очите, чувствително е към светлинана, често има сълзене, затваря едното си око, за да чете или гледа телевизия. Обърнете внимание и когато детето избягва занимания, които изискват по-добро зрение наблизо като рисуване и четене или надалече или пък се оплаква се от главоболие или уморени очи. По-голямата част от проблемите в предучилищната възраст са свързани с рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм. Късогледството е чест проблем – затруднение да се виждат ясно отдалечени обекти.

Далекогледството е много често срещано при деца, успешно се лекува и в по-късна възраст в повечето случаи не се носят очила. Нелекуваното далекогледство може да доведе до кривогледство и да се развие амблиопия – така нареченото „мързеливо око“, и така да се стигне до намалено зрение на едното око за цял живот. Ако лечението на амблиопията не започне навреме, след това не е възможно подобряване на зрението на мързеливото око. Критичният период за въздействие при него от 8 до 10-годишна възраст“, коментира специалистката по очни болести.

Според д-р Узунова ключов момент за успеха в училище е доброто зрение. „В училищна възраст 25% от децата или всеки четвърти ученик има проблеми със зрението. Често децата не осъзнават, че имат влошено зрение, защото мислят, че това е начинът, по който виждат всички. Те се научават да компенсират очния си проблем, а това неминуемо води не само до проблеми в училище, а и по-късно в живота. За съжаление много ученици остават недиагностицирани и родителите смятат, че недобрият успех се дължи на лошо поведение или друга причина, а всъщност става дума за проблеми със зрението. Има много сигнали за зрителни проблеми при децата в тази възраст – често мигане, не използват компютъра, защото ги болят очите, получават по-лоши оценки от обикновено, оплакват се от главоболие в челната област. Възможно е да има късогледство, далекогледство или астигматизъм и да се налага изписването на очила“, твърди д-р Узунова и препоръчва в такива случаи да се потърси лекар специалист.

Последната новост при лечение на т. нар. „мързеливо око“ при деца са умните очила с електронен контрол на закриването. Това са очила като всички други с тази разлика, че те използват технология с течен кристал, която позволява по-ефикасно закриване. Вградената електроника постепенно увеличава времето за закриване, което улеснява привикването. Никой не може да види или да разбере, че окото е закрито – това позволява по-дълготрайно закриване, детето се чувства по-комфортно и по-лесно свиква с лечението. Очилата могат да се използват докато детето играе, учи, гледа телевизия. Могат да се използват с диоптрични стъкла, ако е необходимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com